"“Maksuküüru kaotamine ja rikastele raha juurde andmine tähendab, et veel rohkem asju jääb riigis tegemata."

Heido Vitsur, majandusteadlane
Selgusid Tallinna rattateede punase katte lagunemise põhjused (0)
24. mai 2022
Foto Ilja Matusihis

Tallinna Tehnikaülikoolis valminud uuring toob välja Tallinna rattateede punase katte lagunemise põhjused, kirjutab Postimees. 

Möödunud aastal rattateed punase plastikuga katnud KMG OÜ tellimusel valminud uuringu tulemustest võib teha järelduse, et hankes nõutud kahe millimeetri paksuse termoplastiku puhul polnud paremat tulemust lootagi.

«Kahemillimeetrine termoplastiku kihipaksus on minimaalne, et termoplastik sulaks kokku bituumeniga ja tekiks piisav nake aluspinnaga. Madalamate õhutemperatuuridega võib nake halveneda. Tööd on lepingu tähtaegadest tingitult kohati teostatud toote paigaldusjuhises lubatud miinimumilähedaste temperatuuridega,» öeldakse uuringu kokkvõttes.

Peale selle on vastupidava nakke tekkeks vajalik bituumeni olemasolu kattekihil. Üle ühe aasta vanused katted soovitatakse eelnevalt kruntida, et saavutada parem nake teepinnaga. Tallinna rattateede asfaltkihi vanused on erinevad ning üheks naket halvendavaks teguriks on asjaolu, et kattekihi bituumenisisaldus on naastrehvide ja talihoolde tõttu kulunud või päikese toimel vananenud.

Veel juhitakse tähelepanu sellele, et termoplastik ei ole sobilik betoonpindade märgistamiseks ja betoonkatte puhul tuleks kasutada mingeid muid lahendusi.

Kommentaarid (0)

NB! Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt. Kommentaare ei toimetata. Nende sisu ei pruugi ühtida toimetuse seisukohtadega. Kui märkad sobimatut postitust, teavita sellest moderaatoreid vajutades linki “Sobimatu”!

Postitades kommentaari nõustud reeglitega.