"“Maksuküüru kaotamine ja rikastele raha juurde andmine tähendab, et veel rohkem asju jääb riigis tegemata."

Heido Vitsur, majandusteadlane
Vaata vahvaid fotosid Juubelihõngulised vanalinnapäevad tõid nautimiseks üle 400 ürituse (0)
03. juuni 2022

“Mulle tundub, et vanalinnapäevadel on algamas teine noorus ja nüüd kruiisib ta elektrirattaga munakivitänavatel, klappides taustaks mõnus eesti muusika,” lausus vanalinnapäevade peakorraldaja Ketter Sarapuu. “Festival käib ajaga kaasas, võtab olnust kaasa parima ja vaatab tulevikku väga helge pilguga. 40 on uus 20!”

Vaata galeriid (56)

Tänavused vanalinnapäevad kannavad juba järjekorranumbrit 40 ning need toimuvad 3.-5. juunini. Kolme päeva jooksul toimub vanalinnas üle 400 ürituse, programmi on kaasatud nii oma ala tipptegijaid kui ka asjaarmastajaid. Lüüakse tantsu ja tehakse teatrit, tsirkust, kunsti ja mitmekesist muusikat. Kontserte saab kuulata kirikutes ja raekojas, vanalinna hariduskolleegiumi muusikamajas ja teistes kaunites paikades. Kõlab luule ja vaadata saab näitusi, mida pakutakse linlastele tasuta.

Vaata galeriid (48)

“Vanalinn on püsinud aastasadu, kuid siinne melu ajas muutunud – siin on kaubeldud, meisterdatud, turiste võõrustatud. Nüüd on aeg aina enam ka kohalikule inimesele mõelda,” ütles Kesklinna vanem Monika Haukanõmm. “Me peame praegugi oma kordumatut ajaloopärandit hoolega hoidma, kuid vanalinnas toimuv peab olema atraktiivne ka nende inimeste lastele ja lastelastele, kes 40 aastat tagasi esimestel vanalinnapäevadel käisid. Ajaloopärand säilib ainult siis, kui uued ja järgmised põlvkonnad siin tegutseda saavad ja tahavad ning meie lugu edasi kannavad.”

Vaata galeriid (38)

Traditsioonide kõrval peab olema ruumi ka sellele, mida peavad tähtsaks uued põlvkonnad ning mis neidki vanalinna kordumatu võluga nakatab. Sarapuu sõnul on festival 40 aasta jooksul pidevalt arenenud. “Mulle tundub, et vanalinnapäevadel on algamas teine noorus ja nüüd kruiisib ta elektrirattaga munakivitänavatel, klappides taustaks mõnus eesti muusika,” lausus Sarapuu. “Festival käib ajaga kaasas, võtab olnust kaasa parima ja vaatab tulevikku väga helge pilguga. 40 on uus 20!”

Vaata galeriid (14)

Muusika kadunud kirikus
Festivali selleaastane sõnum “Vanalinnas näeme!” on toredalt kahemõtteline: vanalinnas saame kokku ja näeme kõike, mida sellel imelisel paigal pakkuda on. Siin on teha ja näha.

Vaata galeriid (31)

Raekoja platsil saab kuulda tuntud artiste nagu Lexsoul Dancemachine, Reket, Kukerpillid ja Smilers. Lastele on eraldi loodud lasteala LAHELA, kus on palju harivaid ja loomingulisust arendavaid tegevusi. Oma uksed avavad 600. aastapäeva tähistav Raeapteek ning 700-aastane raekoda.

Vaata galeriid (17)

Vanamuusikahuvilistele on kokku pandud eraldi kava, mida kroonib tõeline vanamuusika tippklass: Baselist pärit Le Miroir de Musique. Piiskopi vaateplatvormil toimuvad õhtuti Jazzliidu kontserdid.

Vaata galeriid (35)

Uksed avab Katariina kirik, mida võib natuke salapäraselt nimetada kadunud kirikuks. Seda põhjusel, et pärast 1532. aasta põlengut ei ole sel võimsal hoonel enam jumalakoja ülesannet. Erilise kiriku-kontserdisaali täidab 3. juuni õhtul muusika ja helidega Erki Pärnoja, visuaalse pildi ja värvide maailma loob Alyona Movko-Mägi. Laupäeval, 4. juunil annab Katariina kirikus kontserdi pärimusmuusik, akordionist ja helilooja Kulno Malva. Muusik on loonud hulga soololugusid, kus otsib sügavust, rahulikkust ja läbitunnetatust, korduste maagial kõlavat muusikat. Akordion ei ole ju ainult lõbus peopill, vaid ka instrument, mille saatel mõtiskleda ja vaimul puhata lasta.

Vaata galeriid (48)

Esimest korda rõõmu ka lemmikloomadele
Rahvakultuuri huvilistel tasub veel kiigata Tornide väljakule mitmekesise kavaga pärimuskülla. Koolinoorte pärimuspäeva ühistantsimisel 3. juunil saavad seal jalga keerutada kõik tantsuhimulised, sest tantsude õppimine toimub kohapeal ning on kõigile jõukohane. Pillimeeste ühismusitseerimine 4. juunil koondab igas vanuses pillimänguhuvilisi, kel juba hea mänguoskus tagataskus ning kes on harjunud mängima ka kõrva järgi. Koos võetakse ette meie pärimuse raudvarasse kuuluvad tantsu-, laulu- ja pilliviisid. Muusikat tehakse seadmata kujul: kokkumäng sünnib siin ja praegu. Samuti kaetakse sel päeval suur peolaud, kus leidub sülti, salatit, kohvi, kooki, konjakit ja veini, muu hea-parema vahele jagub ruumi lauludelegi.

Vaata galeriid (50)

Erilist programmi on võimalik nautida ka Piiskopi aias, kus kontsertide laad ulatub koorimuusikast jazzini. Kindlasti tasub vähemalt korra päevas läbi jalutada Raekoja platsilt, kus esinevad tuntud artistid Lexsoul Dancemachine, Reket, Kukerpillid ja Smilers. Festivali pealaval astuvad 5. juunil retrospektiiv-galakontserdil üles Ivo ja Robert Linna, Mihkel Raud, Stefan, Laura Prits, Kaire Vilgats, Dagmar Oja ning Alika Milova.

Vaata galeriid (44)

Pühapäeval on linlased oodatud ka oma rahvariideid tuulutama: saab nii ennast näidata kui ka teisi imetleda. Samuti toimuvad rahvarõivaste esitlused ning võib kuulda kaunite rõivaste saamislugusid.
Esimest korda ootab kõiki loomasõpru lemmikloomaala. Tulemas on ka politseikoerte näitus, rohkelt töötubasid ja vahvaid kontserte. Laupäeva öösel on võimalus saada osa traditsioonilisest Väravamängust, mida pole Tallinnas korraldatud juba üle kümne aasta. Kõikide üritustega saab tutvuda festivali kodulehel.

Vaata galeriid (85)

Töötubades saab õppida potipõllundust ning lastele on avatud oma ala
• 3. juunil kella 12 alates saavad huvilised osaleda Tornide väljakul pärimustantsude õpitoas. Osalemiseks ei pea eelnevalt midagi õppima ega ka varasemat kogemust omama. Tantsud saab selgeks kohapeal ja see on kõigile jõukohane. Töötuba viivad läbi tantsuansambli Leesikad tantsijad ja pillimehed ning nende kunstiline juht Kristiina Siig. Et õppimine sujuks ladusamalt, ootame tantsima noori eri vanuserühmades: kella 12-13 1.-6. klass, 13-14 7.-12. klass. Registreerumine ja lisainfo: monika@folkloorinoukogu.ee
• 3. juunil kella 16-20.30 käsitöö õpitoad Tornide väljakul (Nunne 4). Pärimuskülas saab igaüks käed külge lüüa ning oma võimed proovile panna. Ühes õpitoas osalemise tasu on 2 eurot. Huvilistele avavad käsitöötubade uksed Liis Burk, Eve Mahhov, Kätli Saarkoppel, Margus Rebane, Alliki Oidekivi, Velli Saabas, Julika Roos, Vivika Sopp, Nataliya Sukhorukova, Lembe Maria Sihvre, Peeter Sihvre, Katrin Luke ning klubi Raudrohi naised.
• 4. juunil kell 12 on Adamson-Ericu muuseumis (Lühike jalg 3) kavas aknalauaaianduse töötuba. Registreerimine muuseumi kodulehel, osalemine muuseumipiletiga, mis maksab 5 või 8 eurot. Botaanikaaia aednik Tiina Marjapuu annab praktilisi näpunäiteid, kuidas kasvatada oma linnakodu aknal või rõdul söögiks kõlbulikke maitsetaimi ja köögivilju. Iga osaleja saab töötoas potti istutatud maitsetaime pistikut kodus edasi kasvatada.
• 4. juunil kella 12-18 on Schnelli pargis lastele avatud oma ala LAHELA. 12-14 tegutseb seal Kanuti huvikool, kella 12-15 õpilaste minifirmad, 12-16 on kohal metsloomaühing, kella 12-18 keskraamatukogu, 12-18 tegutseb MTÜ nukufilmi lastestuudio animakool, 12-18 Youth club active, kella 12-18 päästeamet, 12-18 näomaalingud 12-18 on kohal loomaaed, 12-18 töötukassa ja 12-18 joogabuss.

Vaata galeriid (23)

Kontsertidel saab kuulata Kukerpille, Reketit ja Smilersit
• 3. juunil kell 18 esineb ansambel Hortus Musicus Neitsitorni kaitsekäigul (Lühike jalg 9A) kavaga “Müürimuusika”.
• Festivali tasuta avakontsert on kavas 3. juunil kell 19 Raekoja platsil, mil esineb Lexsoul Dancemachine.
• Päev hiljem astub samas paigas ja samal kellaajal tasuta üles räppar Reket. Pärast Reketit, kell 20.30, esineb Smilers.
• 3. juunil kella 20-21.30 näeb teatri- ja muusikamuuseumis (Müürivahe 12) akendekontserti “Otsa kool jätab hüvasti”. Muuseumi hoovi avanevad G. Otsa nim Tallinna muusikakooli harjutusklasside aknad, kust tavapäevalgi kostab pillihelisid. Sel varasuvisel õhtul mängivad noored muusikud akendest hüvastijätuks – üks Otsa kooli ja ka teatri- ja muusikamuuseumi firmamärgiks olnud kontserte toimub viimaseid kordi. Aknad sulguvad, Otsa koolist saab MUBA ja kool kolib ära. 3 või 6 eurot maksva piletiga pääseb ka muuseumi püsinäitusele “Lood ja laulud”, piletid eelmüügis fienta.ee .
• 4. juunil kell 11 algab Pärimusküla rongkäik, mis kulgeb Viru värava juurest läbi vanalinna Tornide väljakule. Teekonnal on vahepeatused, kus osalejad mängivad ühe pilliloo ja tantsivad. Pikem peatus on kavas Raekoja platsi pealaval kl 11. Sealt suundub rongkäik lõpp-peatusesse Tornide väljaku pärimuskülla.
• 5. juunil kell 17.30 esineb Raekoja platsis ansambel Kukerpillid, kel täitub tänavu 50. tegutsemisaasta.
• 5. juunil kell 19 algab Raekoja platsil 40. Tallinna vanalinna päevade lõppkontsert “Retrospektiiv 40”. Ivo ja Robert Linna, Mihkel Raud, Stefan, Laura Prits, Kaire Vilgats, Dargmar Oja ja Alika Milova esitavad viimase 40 aasta parimaid hitte.

Vaata galeriid (56)

Andrus Kivirähki audiolavastuses elustuvad tuntud inimeste asjad
• 3. juunil kella 10-19 saab teatri- ja muusikamuuseumis (Müürivahe 12) kuulata Andrus Kivirähki audiolavastust “21 mälestust”, kus Eesti teatri- ja muusikainimeste isiklikud asjad räägivad oma lugu Eesti tuntud näitlejate häältega. Nii saavad meenutusteks sõna Voldemar Panso soni, Ants Lauteri mootorratas, David Otto Wirkhausi kornet, aga oma elukäigust pajatab ka hülgemaost tehtud torupill. Oma hääle on eksponaatidele andnud Ivo Uukkivi, Margus Prangel, Mait Malmsten, Aarne Soro, Jaan Rekkor, Margus Tabor, Taavi Teplenkov, Tambet Tuisk, Tõnu Oja, Harriet Toompere, Katrin Pärn, Ülle Kaljuste, Kalju Orro, Kersti Heinloo, Liisa Pulk, Piret Simson, Peeter Oja, Kersti Kreismann, Riho Kütsar, Ago Anderson ja Jan Uuspõld.
• 4. juunil kell 18 algab Vabaduse väljakul vanalinnapäevade Tallinna võimlemispeo rahvusvaheline ühisetendus “Aeg unistada”.
• 4. juunil algusega kell 23.59 saab jälgida raeapteegi 600. aastapäevale pühendatud etendust, mida esitab folktroonikagrupp OOPUS. Raeapteegi lugu kõlab läbi valgusetenduse, muusika ja tantsu. Sissepääs muuseumipiletiga mis maksab 3 või 6 eurot. Selle eest saab vaadata ka püsinäitust.

Vaata galeriid (69)

Seiklusmäng viib apteeker Melchiori radadele ning ekskursioon Toompea lossi
• 3. juunil kell 10 algab otsimismäng peredele ajaloomuuseumi Suurgildi hoones (Pikk 17). Mänguleht peredele juhatab muuseumi varakambritesse, kus asuvad kõige esimesed esemed, mida kollektsioneeris apteeker Burchard. Tänu tema kirglikule hobile sai pandud alus ka Eesti ajaloomuuseumi kogudele. Pilet maksab 6 või 8 eurot, perepilet 16 eurot, mille eest näeb ka kõiki hoone näitusi.
• 3. juunil kella 10-15 algab igal täistunnil ekskursioon Toompea lossis (Lossi plats 1a). Riigikogu hoone tähistab sel aastal oma 100. juubelit. Tule ja avasta, milline näeb välja loss seest poolt ning millega seal täpsemalt tegeletakse. Kõik tuurid on registreerimisega vanalinnapäevade kodulehel vanalinnapaevad.ee . Kohtade arv on piiratud.
• 3. juunil kell 17 stardib Raeapteegist (Raekoja plats 11) apteeker Melchiori seiklusmäng. Seiklusele annab hoo sisse Raeapteegi külastus, kus saab kuulda apteegi ajaloost ja keskaegsetest ravimeetoditest ning soovijatel on võimalus mekkida 1467. aastal Raeapteegis valminud apteegiveini klaretti. Klareti maitsmise käigus tutvustavad korraldajad mängu reegleid ja aitavad vajadusel mängu nutiseadmes seadistada. Mäng toimub mobiilirakenduse Loquiz abil. Järgneb umbes tunnine jalutuskäik vanalinnas, mille käigus suunatakse mängijaid apteeker
Melchiori romaanides kirjeldatud paikadesse. Osalejate arv on piiratud, vajalik registreerimine: revalirae@apotheka.ee . Ringkäik on tasuta, kuid samas võib apteegile annetada.

Kokku üle 400 sündmuse
• Kolme päeva jooksul toimub üle vanalinna 400 eri üritust, millega saab tutvuda https://vanalinnapaevad.ee/sundmused/
• Kavast leiab teatrit, tantsu, tsirkust, kunsti, muusikat, luulet ja näitusi, mida saab jälgida kõikjal üle vanalinna.

Kommentaarid (0)

NB! Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt. Kommentaare ei toimetata. Nende sisu ei pruugi ühtida toimetuse seisukohtadega. Kui märkad sobimatut postitust, teavita sellest moderaatoreid vajutades linki “Sobimatu”!

Postitades kommentaari nõustud reeglitega.