"“Maksuküüru kaotamine ja rikastele raha juurde andmine tähendab, et veel rohkem asju jääb riigis tegemata."

Heido Vitsur, majandusteadlane
esita oma idee Tallinn kuulutas välja ideekonkursi uue viidasüsteemi loomiseks (0)
13. september 2022
Foto: Scanpix

Tallinna Keskkonna- ja Kommunaalamet kuulutas välja ideekonkursi, mille eesmärgiks on leida ühtne lahendus kõigile linnaruumis kasutatavatele viitadele. Konkursil osalemistaotluste esitamise tähtaeg on 26. september kell 15.

„Viidad on kvaliteetse linnaruumi lahutamatu osa ning on olulised nii turisti kui ka kohaliku elaniku vaatevinklist. Soovime tagada, et linnas orienteerumine oleks loogiline ja mugav, sõltumata liikumisviisist. Loodan, et konkursile laekuvad tugevad tööd ja saame valida parima lahenduse, mis leiab peagi kasutust üle terve linna,“ ütles abilinnapea Vladimir Svet.

Arengustrateegia Tallinn 2035 näeb ette aktiivsete ja säästlike liikumisviiside osakaalu suurenemist linnaliikluses, milles on oluline roll ka targalt planeeritud ja kujundatud ühtsel viidasüsteemil. Ideekonkursi lähtekohaks on Tallinna uue viidasüsteemi sisuline kontseptsioon, mis valmis Tallinna Strateegiakeskuse ja Eesti Kunstiakadeemia koostöös. Konkursi ülesandeks on anda ühtne lahendus kõigile linna viidaperekonda kuuluvatele viitadele (tähistav viit, suunaviit, teavitusviit, piirkonnatootem, ühistranspordi ootekoja infotahvel, reklaamvitriinide kaardialused, liiklusmärk ja teekattemärgis).

Graafiline- ja tootedisaini lahendus peavad looma nähtava ja kvaliteetse viidasüsteemi, mis aitab inimestel lisaks orienteerumisele saada ka positiivset ruumikogemust. Oodatud on omanäoline, selgelt loetav ja nii kasutaja kui ka hooldaja vaatenurgast praktiline disainilahendus. Viitadega soovitakse innustada linlasi liikuma rohkem jalgsi ja rattaga, andes neile teekonna kohta põhjalikumat infot ja tuues linna eri piirkonnad ja sihtkohad tajutavalt lähemale. Kvaliteetne viidasüsteem suurendab ka kultuuriasutuste külastatavust ning parandab linnaruumi sidusust. Hästi läbimõeldud kujundus võimaldab tugevdada linna identiteeti ning esile tõsta ajaloolisi objekte.

Sarnaseid viidasüsteeme on loodud paljudes linnades üle maailma ja need on toonud linnadele mõõdetavat kasu. Näiteks Toronto (Kanada) viidasüsteem on aidanud liikujatel hoida kokku enam kui kümnendiku ajast, vähendanud pea poole võrra eksinud olemise tunnet ja suurendanud kolmandiku võrra jalgsi liikumist (vt lisa).

Tallinna uut viidasüsteemi tuleb kavandada kestlikult. See tähendab, et tooted on vastupidavad ja pikaealised ning kergesti hooldatavad ja uuendatavad. Materjale valides tuleb leida kõige keskkonnasäästlikum lahendus, mis praegu võimalik.

Viidasüsteem on mõeldud toimima ülelinnalise võrgustikuna Nõmmelt Lasnamäeni, üksikute viitadega pole võimalik linna kui terviku loetavust saavutada. Pilootprojekti raames on viitade asukohad planeeritud vanalinna ja sadama piirkonda ning Kalamajja, maamärkide ja kaardi aluste kujundus hõlmab tervet linna.

Taotlust ideekonkursil osalemiseks saab esitada e-riigihangete keskkonnas kuni 26. septembrini (kell 15.00). Taotluste alusel valitakse konkursitöid tegema kuni kolm meeskonda, kes esitavad oma võistlustöö ideekavandis graafilise disaini printsiibid, kontseptsiooni lühikirjelduse ning eskiistasemel joonised. Auhinnafond on kokku 18 000 eurot (1.–3. koha preemiad vastavalt 7000, 6000 ja 5000 eurot). Ideekonkursi võitja kavandi põhjal sõlmitakse viidasüsteemi graafilise- ja tootedisaini teenuste hankeleping.

Kommentaarid (0)

NB! Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt. Kommentaare ei toimetata. Nende sisu ei pruugi ühtida toimetuse seisukohtadega. Kui märkad sobimatut postitust, teavita sellest moderaatoreid vajutades linki “Sobimatu”!

Postitades kommentaari nõustud reeglitega.