"“Maksuküüru kaotamine ja rikastele raha juurde andmine tähendab, et veel rohkem asju jääb riigis tegemata."

Heido Vitsur, majandusteadlane
MART KALM: Peaasi, et kõrghooned vanalinna ei varjutaks! (0)
23. jaanuar 2023
Mart Kalm Foto: Mats Õun

Kõrghooned on iga kaasaegse linna tunnuseks ning ka Tallinna on neid juba omajagu ehitatud. Kindlasti kerkib neid tulevikus veelgi juurde, mistõttu küsis Pealinn, kui palju ja kuhu tohiks Tallinnas ehitada pilvelõhkujaid.

Peaasi, et kõrghooned vanalinna ei varjutaks!
Kunstiakadeemia rektor Mart Kalm
 
Minul ei ole iseenesest kõrghoonete vastu midagi. Need võiksid olla mingite kobaratena ja tähtis on see, et ei hakkaks meie vanalinna varjutama. Meil peavad ju olema kindlaks määratud vanalinna vaatekoridorid, kuhu ei tohigi kõrghooneid ehitada.

Raivo Puusepp on sellise planeeringu üheksakümnendate lõpul koostanud ja ma ei ole kuulnud, et see enam ei kehtiks. Kui aga Stockmanni kaubamaja kanti veel kõrghooneid tuleb, siis mis seal ikka. Ma ei näe selles probleemi. Las need siis olla kohas, kus vanalinna vaateid ei sega. Näiteks on ju väga hea, et Olümpia hotelli vastu kerkib ka kõrge hoone. Seal oli lihtsalt üks mõttetu tühi plats keset linna.

Teine asi on selle kõrghoone enda arhitektuuriline väärtus, aga kõrgus pole küll probleem. Häirekella löödi sajandivahetusel, mil kerkis hulk küsimusi seoses nende kõrgete hoonetega. No näiteks see, et kas SEB panga oma Tartu maantee läbimurde juurde ikka sobib ja kas nüüd hakkabki nii olema. Edaspidi on asju reguleeritud ja võetud kontrolli alla.

Probleemi näen ma üha tihedama kesklinna puhul aga liikluse nö pudelikaeltes. Ka meie ühistransport ei ole selliseks arenguks valmis. Uue lahendusega tänavad peaksid juba enne uute kõrghoonete kerkimist valmis olema. Aga seda kõike ju pole. Tegemist on eelkõige transpordi-, mitte kõrgete hoonete probleemiga.

Kommentaarid (0)

NB! Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt. Kommentaare ei toimetata. Nende sisu ei pruugi ühtida toimetuse seisukohtadega. Kui märkad sobimatut postitust, teavita sellest moderaatoreid vajutades linki “Sobimatu”!

Postitades kommentaari nõustud reeglitega.