"“Maksuküüru kaotamine ja rikastele raha juurde andmine tähendab, et veel rohkem asju jääb riigis tegemata."

Heido Vitsur, majandusteadlane
RÄÄMAS MAJAD KAUNIKS Vanade hoonete vuntsimiseks saab nüüd 100 000 eurot rohkem toetust (0)
06. veebruar 2023

Linnaplaneerimise amet võtab 13. märtsini vastu restaureerimistoetuse taotlusi, vanade majade omanikud saavad kuni 30 000 eurot abi.

Põhja-Tallinna miljööväärtuslikul alal sai möödunud aastal fassaadi uuendamiseks restaureerimistoetust Tööstuse 2a asuv 110 aastat vana paekivimaja. Toetus kattis üle kolmandiku ehitustöö hinnast. Töid vedanud Ranno Maripuu ütles, et tegelikult ei käinudki toetuse taotlemine ja ehituse korraldamine ülejõu. “Töö kõrvalt püüad sellega tegeleda ja eks ta ikka võtab natukene aega, aga kultuuriväärtuste ameti spetsialistid on super abivalmid,” kinnitas ta.
Tööstuse 2a rahvas kavatseb maja ka edaspidi korrastada, näiteks keldriaknad ootavad veel tegemist.

Taotlus mugavalt internetist

Abilinnapea Madle Lippus selgitas, et toetust ei peagi taotlema terve maja restaureerimiseks, vaid seda võib taotleda ka jupiti. “Igal juhul soovime toetada omanikke neile kuuluva väärtusliku ehituspärandi hoidmisel ja arendamisel,” lausus ta. “Nii Tallinna vanalinn kui ka siinsed miljööalad on väga erilised. Anname omanikele igakülgset nõu, samuti pakume rahalist tuge, sest ajastutruu restaureerimine on sageli tavalistest ehitustöödest märksa kallim.”
Linn on suurendanud käesolevaks aastaks restaureerimistoetuste eelarvet 100 000 euro võrra, samuti on tõstetud maksimaalset summat objekti kohta. Nii saavad taotlejad tänavu restaureerimistoetusteks kokku 400 000 eurot. Suurim toetussumma võib olla kuni 75% toetatava restaureerimistöö maksumusest ja kuni 30 000 eurot. Toetust saab töö jaoks, millega ei ole alustatud enne taotluse esitamist ja mis lõpeb hiljemalt käesoleva aasta 30. novembriks.
Toetust saab taotleda mälestiste, muinsuskaitsealal ja miljööväärtuslikel hoonestusaladel paiknevate ehitiste ning planeeringutega määratud väärtuslike hoonete restaureerimiseks. Taotlust saab esitada kuni 13. märtsini Tallinna projekti- ja tegevustoetuste infosüsteemi (TTR) iseteeninduskeskkonnas aadressil https://mittetulundus.tallinn.ee/iseteenindus.
Täiendav informatsioon Tallinna teenuste veebilehel restaureerimistoetus.

Linn teeb ise korda bastioneid

Mullu toetas linn 24 ajaloolise hoone kordategemist, korrastades ka enda valduses olevaid hooneid. “Suurtest objektidest, mis Tallinn korda tegi, võib nimetada Skoone bastioni. See ja ka paljud teised on tegelikult jätkuprojektid,” ütles Lippus. “Nende kordategemine algas juba üle-eelmisel aastal, jätkus eelmisel aastal ja jätkub ka käesoleval. Skoone bastionil saab nüüd juba palju paremini jalutada.”
Samuti on kavas alustada Ingeri ja Rootsi bastioni restaureerimist, korrastada Köismäe torni ning renoveerida dominiiklaste kloostrikompleksi Püha Katariina kiriku katus.

Kommentaarid (0)

NB! Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt. Kommentaare ei toimetata. Nende sisu ei pruugi ühtida toimetuse seisukohtadega. Kui märkad sobimatut postitust, teavita sellest moderaatoreid vajutades linki “Sobimatu”!

Postitades kommentaari nõustud reeglitega.