"“Maksuküüru kaotamine ja rikastele raha juurde andmine tähendab, et veel rohkem asju jääb riigis tegemata."

Heido Vitsur, majandusteadlane
fotod ja video Lastekodu Mustamäe majas avati hoiukodu puudega lastele. Hoiukodu on üks võimalus pakkuda vanematele tuge (0)
28. veebruar 2023

Tallinna Lastekodu Mustamäe maja ruumides avati hoiukodu raske ja sügava puudega lastele. Hoiukodusse on loodud puudega lastele suurepärased tingimused, alates ligipääsetavusest ning lõpetades spetsiaalselt kohandatud avarate ja hubaste ruumidega.

Vaata galeriid (66)

Lastekodu juhataja Meelis Kukk ütles, et puudega laps vajab katkematut tähelepanu. „Väsimus ja magamatus, lapse vägivallahood ja lõpuks täielik kurnatus võivad viia selleni, et lapsevanem loobub oma lapsest. Enamasti seetõttu, et ta pole õigeaegselt saanud tuge ja piisavalt puhkust,“ märkis ta. „Eestis paraku ei ole väga häid toetavaid lahendusi puuetega lastele ja nende vanematele, kuid hoiukodu on üks suurepärane võimalus pakkuda vanematele tuge. Tallinn on sellega eeskujuks ka teistele kohalikele omavalitsustele.“ 

Lisaks saavad lapsed viibida lastekodu ainulaadses teraapia-aias, kus on neil turvaline, meeldiv ja rahustav keskkond. Näidustuste korral pakutakse samas majas ka rehabilitatsiooniteenuseid, mis on peredele oluline lisavõimalus.

Vanemsotsiaaltöötaja Jana Kanger lausus, et see on lastele uus koht ja neil on siin tublisti tegevust. „Siin on ka teisi inimesi, kellega nad saavad omavahel suhelda. Ma pole kokku puutunud lapsega, kes siia jääda ei tahaks,“ tõdes ta. 

Lapsi ootavad hoiukodus ees käelised tegevused, õues käimine, söömine ja puhkamine. „Kõik selline rutiinne tegevus, millega nad on harjunud juba,“ lisas Kanger.  

Teenuse kasutajate arv on tõusnud igal aastal ja sellega ka vajadus ka täiendavate kohtade järele. Uue hoiukodu avamisega lisandub teenusele seitse täiendavat kohta. Kokku on Tallinnal kohti pakkuda nii Lasnamäel kui ka nüüd Mustamäe üksuses kuni 50 lapsele.

Tallinna abilinnapea Betina Beškina tõi esile, et hoiukoduteenuse kasutajate arv tõuseb igal aastal. „Lastevanematele, kellel pole erilist väljaõpet on see eriliselt tähtis teenus. Tihtipeale kurnatud lapsevanemad teavad, et laps on turvaliselt hoitud ja saavad tänu sellele ka ise end hetkeks välja puhata või tööle keskenduda. Seda on keeruline teha lapse hooldamise kõrvalt,“ lausus ta.

„Äsja avatud hoiukodusse on loodud puudega lastele suurepärased tingimused, alates ligipääsetavusest ning lõpetades spetsiaalselt kohandatud avarate ja hubaste ruumidega,“ selgitas Beškina.

Tallinna Lastekodu osutab nüüd teenust kahes hoiukodus – Mustamäel Sõpruse pst 248 vastavatud hoiukodu rühmas ja jätkuvalt ka Lasnamäel aadressil Pae tn 37/Võidujooksu tn 18.

Hoiukoduteenuse eesmärk on toetada puudega lapse vanema toimetulekut või töötamist, tagades samal ajal lapse hooldamise, arendamise ja turvalisuse. Alates sellest aastast teenuse sihtrühm laienes ning keeruka toimetulekuga raske ja sügava puudega lastele lisandusid ka suure ja väga suure hooldusvajadusega keskmise puudega ja puudeta lapsed, kelle puhul on vajalik ööpäevaringse hoiuteenuse kohene kättesaadavus.

Kommentaarid (0)

NB! Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt. Kommentaare ei toimetata. Nende sisu ei pruugi ühtida toimetuse seisukohtadega. Kui märkad sobimatut postitust, teavita sellest moderaatoreid vajutades linki “Sobimatu”!

Postitades kommentaari nõustud reeglitega.