"“Maksuküüru kaotamine ja rikastele raha juurde andmine tähendab, et veel rohkem asju jääb riigis tegemata."

Heido Vitsur, majandusteadlane
REET AUS: Igas kodus võiks olla biojäätmete jaoks oma komposter (0)
03. aprill 2023
Foto: Mats Õun

Hiljemalt 1. juunist peab iga majapidamine hakkama biojäätmeid eraldi konteinerisse koguma või neid korralikus kompostris kompostima. Pealinn küsis, kas linlased on selleks valmis.

Osa kõdunevat kraami viime maale kompostmulla jaoks
Moedisaniner Reet Aus
 
Mina olen nii komposti tegemise kui ka prügi sorteerimise entusiast. Orgaanilised jäätmed on kõige kergemini ringlusse suunatav jäätmeliik, mis meil tekib. Ma arvan, et igas kodus võiks olla oma komposter, seda enam, et tänavu on prügi liigiti sorteerimine kohustuslik ka väiksemates elamutes.

Meie pere elab linnas ja meil on biojäätmete jaoks metallist filtritega nõu, et lõhn ei tuleks läbi. See seisab meil ikka korteris sees, mitte väljas. Ja kui see täis saab, siis tühjendame väljas biojäätmete kogumise mahutisse. Kui panna biojäätmed eraldi, taara  ja pakendid ja paber eraldi, siis ega muid jäätmeid suurt ei jäägi.

Ma olen ikka vedanud osa orgaanilisi jäätmeid linnast maale, sest head mulda on seal tarvis. See jäätmete transport käib väikese kaanega ämbrikesega. Aga eks igaüks leiab oma viisi, kuidas talitada. Lihtne reegel on see, et kõik, mis kõduneb, läheb biojäätmete kasti või maale kompostiks. Prügi sortimine on maailma kõige lihtsam asi, kui sellest reeglist kinni pidada. Oma jäätmed peaksid kõik eraldi ära panema, sest see on vähim, mis me Maa hea käekäigu jaoks teha võime.

Kommentaarid (0)

NB! Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt. Kommentaare ei toimetata. Nende sisu ei pruugi ühtida toimetuse seisukohtadega. Kui märkad sobimatut postitust, teavita sellest moderaatoreid vajutades linki “Sobimatu”!

Postitades kommentaari nõustud reeglitega.