"“Maksuküüru kaotamine ja rikastele raha juurde andmine tähendab, et veel rohkem asju jääb riigis tegemata."

Heido Vitsur, majandusteadlane
PILDID. Raekoja võlumets toob linna helendavad hundid ja kuuskedest labürindi (0)
10. jaanuar 2024
Täna algas raekoja platsil võlumetsa rajamine. Foto: Jelena Rudi

Raekoja platsile kerkivat maagilist võlumetsa asustavad oravad, hundid ja jänesed. Mitte küll luust ja lihast, vaid vineerist. Ühtlasi helendavad nad valgust ja meelitavad lapsi peagi avatavasse labürinti.

Ulukite koduks saavad need 130 kuusepuud, mille kallal Kadrioru pargi töötajad vanalinna südames mitu päeva rassivad. „Et raekoja plats ei oleks pärast jõuluturu lõppu tühi, vaid elu käiks ikka edasi,“ ütleb töödejuhataja Marina Järve. Eriti magus saab see elu olema pere kõige pisemate jaoks, sest eelkõige neile mõeldes veavad töömehed kuuskedele lõputuna näivaid tulesid, millele lisanduvad ka valguspallid.

Vaata galeriid (7)

„Need kuused olid juba enne valmis ja ootasid oma aega,“ heidab töödejuhataja pilgu puudele, millest osad veel lahti pakkimata. Puud ei panda püsti suvaliselt, vaid spetsiaalsetele hiigelsuurtele alustele. Igaühele neist mahub kolmteist tükki: kuus väikest, kuus keskmist ja üks suur kuusepuu.

Tunkedes mehed ähivad ja puhivad, sätivad ja saevad. Kui puud paigas, peab kontrollima, kas nad ka korralikult sirgelt püsivad  –  tuleb neljapäeval elektrik, kes lõpuks kõik tuled ühendab. „Ilmselt hakkavad need põlema samadel aegadel, kui tänavavalgustuski,“ kostab Järve. Kuigi eelmise talve energiakriisi tingimustes tõmmati võlumetsal tuled juba mitu tundi varem maha: hoidmaks kokku nii elektrit kui ka raha.

Kui sädelevat kuuselaant saab imetleda alates reedest, siis veebruaris lisandub veel üks atraktsioon: väikene kuuselabürint. „Tõime vanalinna pealt ära 200 puud,“ peitub Järve sõnul kogu projektis väikene taaskasutuslik element.

Sissepääs labürinti avaneb igast küljest ning selle läbimiseks ei tohik Järve sõnul kuluda rohkem kui kümme minutit. Ära eksida on pea võimatu, sest kuusehekk on hõre ning pikemad ulatuvad sellest ülegi kiikama. Ühtegi joodikut ega purjutajat pole senise kogemuse põhjal veel kuuseheki vahelt kordagi avastatud.

Ainsad rikkumised on tulnud siis, kui keegi möödakäija ikka otsustab vahel kuusepuule pai teha ning kogemata mõne oksa ära murrab. Igaks juhuks kontrollivad töötajad igal hommikul ainult juhtmete ja tulede seisukorda, kas pole midagi äkki katki ja ei vaja asendamist. Labürindi keskpaigas ootab seiklejat Tallinna ametlik jõulukuusk, mis ehib platsi juba detsembrist.

Võlumets avatakse reedel, 12. jaanuaril kell 17. Mis saab kuuskedest kevade saabudes, Järve veel tõsikindlusega ei tea, kui võib oletada, et näha saab ühte korralikku kuusepõletamist.

Kommentaarid (0)

NB! Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt. Kommentaare ei toimetata. Nende sisu ei pruugi ühtida toimetuse seisukohtadega. Kui märkad sobimatut postitust, teavita sellest moderaatoreid vajutades linki “Sobimatu”!

Postitades kommentaari nõustud reeglitega.