"“Maksuküüru kaotamine ja rikastele raha juurde andmine tähendab, et veel rohkem asju jääb riigis tegemata."

Heido Vitsur, majandusteadlane
VIDEO. Tallinn ei plaani kaotada tasuta ühistransporti (2)
10. jaanuar 2024
Tallinn on selgelt öelnud, et tasuta ühistranspordiga tuleb jätkata. Foto: Ksenija Kurs

Jaanuari teises pooles hakkab üleriigiliselt taas kehtima tasuline ühistransport. Tallinna linnal ei ole aga plaani tasuta sõiduvõimalust linna ühissõidukites kaotada.

Riik on praegu seda meelt, et tasuta ühistransport on ühise raha liigne kulutamine. Riigikogu liige ja liikuvuse ekspert TalTechis Pärtel-Peeter Pere ütleb, et raha saaks kulutada palju otstarbekamalt ja liinid ümber korraldada tänapäevastele andmetele põhinedes.

“Harjumaa ühistransport on kallim kui Prahas, Helsingis ja Pariisis. Kui sõidaksime eri busside ja liikumisviisidega, hommikul alustan rongiga, siis lähen bussi peale, siis lähen linnas bussi peale omakorda, kui kombineerime ühistranspordiviise Harjumaal pealinna regioonis, on see kallim kui Prahas, Helsingis ja Pariisis,” rääkis Pere.

Tallinn on selgelt öelnud, et tasuta ühistranspordiga tuleb jätkata. Ka mitu Euroopa linna on Tallinnaga samas paadis. Viimane näide oli Prantsuse linn Montpellier.

“Meie oleme alati lähtunud sellest, et tasuta ühistransport on ka universaaltoetusmeede, mida ei ole vaja rakendada kriisi ajal, mis töötab alati ja praegu see vajadus on olemas, et kriisi ajal inimesi toetada,” ütles Tallinna linnapea Mihhail Kõlvart.

Tallinna Linnatransport on oma bussiparki ajakohastanud ja ajakohastab veelgi. Ka sõitjate arv on pärast koroonakriisi taastuma hakanud. Viimased uuringud näitavad igatahes kasvu.

Kommentaarid (2)

NB! Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt. Kommentaare ei toimetata. Nende sisu ei pruugi ühtida toimetuse seisukohtadega. Kui märkad sobimatut postitust, teavita sellest moderaatoreid vajutades linki “Sobimatu”!

Postitades kommentaari nõustud reeglitega.

Sporti on ka vaja...
30. jaan. 2024 18:43
Tasuta transport on parem, kui jalgrataste rägastik kesklinna tänavatel. Liiklusavariid ka veel.
Arvaja
27. jaan. 2024 20:28
Kes väljas poolt Tallinna, maksab selle eest liiga palju, et linnas sõita!