"“Maksuküüru kaotamine ja rikastele raha juurde andmine tähendab, et veel rohkem asju jääb riigis tegemata."

Heido Vitsur, majandusteadlane
VIDEO. Uhiuued elektriautod aitavad surnuaedades ja parkides tööd teha (0)
16. jaanuar 2024
MUGAV. Hauakaevajad jäävad uute autodega igati rahule. Kuvatõmmis

Äsja jõudis Pärnamäe kalmistule üks viiest elektriautost, mis Tallinna parkides ja kalmistutel tööle hakkab. Tegemist on nii uue masinaga, et kalmistu personalgi alles proovib ja katsetab.

“Auto on väga mugav ja soe. Ning mis kõige tähtsam: vaikne ja ei sega matuselisi,” kiidab hauakaevaja Sergei. “Ei saasta ka õhku, väga mugav.”

Kuna tegemist on elektriautoga, vajab see aeg-ajalt laadimist ning täis laetud akuga saab päevas läbida 130 kilomeetrit ehk ühe kalmistu või pargi jaoks täiesti piisava distantsi. Kuid mida selliste autodega ikkagi pihta saab hakata?

“Hauakaevajale on see väga suureks abiks, sest ta on vaikne,” ütleb Pärnamäe kalmistu tööjuht Lii Tasa. Matuserongkäigu ees jätab elektriauto kõige soliidsema ja ilusama mulje.

Teiseks on uus masin kinnise kabiiniga, ta on ikkagi auto ja hauakaevaja ei pea seal sees külmetama. Samas on selle kast igati piisav selleks, et mahutada ära kõik labidad, lauad ja muud tööriistad. “Peale matuseid koristame me mingi aeg ju kääpad ära ka,” räägib Tasa. “Usun, et see on suureks abiks.”

Viiest uuest elektriautost kaks toimetavad Tondiraba ja Kadrioru parkides, kolm tükki kalmistutel: Pärnamäel, Liival ja Metsakalmistul.

Kadrioru pargi juhataja Ain Järve sõnul on meie kalmistumajandus jäänud aastakümneteks ilma igasuguse hooleta ning ajast maha jäänud. Nüüd linna poolt osutatud tähelepanu olevat lõpuks kui tõeliselt uus samm 21. sajandisse.

Räägitakse küll, et lahtiste traktoritega on talvel külm – kuid katsejänese rollis reporteri sõnutsi on uues masinas igati soe ja mõnus istuda.
Märksõnad:
Kommentaarid (0)

NB! Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt. Kommentaare ei toimetata. Nende sisu ei pruugi ühtida toimetuse seisukohtadega. Kui märkad sobimatut postitust, teavita sellest moderaatoreid vajutades linki “Sobimatu”!

Postitades kommentaari nõustud reeglitega.