"“Maksuküüru kaotamine ja rikastele raha juurde andmine tähendab, et veel rohkem asju jääb riigis tegemata."

Heido Vitsur, majandusteadlane
Maarjamäe lossis näeb president Pätsi 150. juubelile pühendatud näitust (11)
16. veebruar 2024
Maarjamäe lossis on avatud presidents Pätsile pühendatud näitus. Foto: Pärnu muuseum / ajaloomuuseumi ajaveeb

Eesti Ajaloomuuseumis võib alates 16. veebruarist vaadata meie esimese presidendi Konstantin Pätsi 150. juubelile pühendatud näitust.

Näitusel on eksponeeritud president Pätsile kuulunud esemeid erakogudest ja Eesti ajaloomuuseumi kollektsioonist. Näha saab riigimehe büsti, tema portreega böömi kristallist karikat, toole Kadrioru residentsist ja Oru lossist ning teisi haruldasi esemeid.

Päästekomitee esimees, mitmekordne peaminister, riigivanem ja esimene president Konstantin Päts on Eesti ajaloo suurkuju, kelle nimega seondub mitte ainult meie omariikluse sünd ja kuldaeg vaid ka selle traagiline kaotus.

Kuraator Anne Ruussaar on Konstantin Pätsist kirjutanud ka ajaloomuuseumi ajaveebi. Näituse kuraatorid on Anne Ruussaar, Mari Luukas, Ivar Leimus, Marju Raabe ja kunstnik Aime Andresson ning projektijuht Kristi Leps.

Näitust aitasid teha Konstantin Pätsi perekond ja Shifara galerii.

Näitus on Maarjamäe lossis avatud 3. märtsini.

Maarjamäe loos asub Pirita tee 56, avatud K-P 10-18. Vaata ka muuseumi ajaveebi: https://www.ajaloomuuseum.ee/ajaveeb

Kommentaarid (11)

NB! Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt. Kommentaare ei toimetata. Nende sisu ei pruugi ühtida toimetuse seisukohtadega. Kui märkad sobimatut postitust, teavita sellest moderaatoreid vajutades linki “Sobimatu”!

Postitades kommentaari nõustud reeglitega.

vapsik
25. veebr. 2024 17:01
https://vapsid.weebly.com/paumltsi-diktatuur.html
diplomaat
25. veebr. 2024 12:42
Molotovi ja Hitleri kohtumisel novembris aastal 1940 küsis Hitler: “Hästi, ukrainlasi ja valgevenelasi ühendasite, ka moldaavlasi, seegi on arusaadav. Aga kuidas te seletate maailmale Baltikumis toimunut?” Molotov põhjendas seda eelkõige sealsete kommunistide sooviga saada Nõukogude Liidu koosseisu. Balti riikide välisministritele öeldi, et enne te Moskvast ei lahku, kui leping on allkirjastatud. Sellises stiilis asjaajamine ja Baaside leping lähtusid Briti garantiidest Euroopa riikidele, keda ähvardas Saksamaa rünnak. Esialgu Belgiale, Türgile, Rumeeniale, Poolale, Lätile, Eestile ja Soomele, hiljem lisandus teisigi riike. Kui Saksamaa kuulutas sõja NLiidule, siis peamiseks põhjuseks oli see, et NLiit toetab Inglismaad, kellega on Saksamaa sõjas. See oli MRP rikkumine. Saksa okupatsiooni ajal Eestis oli Inglise orientatsioon suurem kuritegu kui kommunistiks olemine. https://diletant.media/articles/25497142/
lisa
25. veebr. 2024 12:52
diletant.media/articles/41238461/ https://dea.digar.ee/cgi-bin/dea?a=d&d=AKkultuurjaelu201706.2.15.1&e=-------et-25--1--txt-txINtxTItxAUtxTA-------------
ei keegi
5. märts 2024 08:13
Eestil ei olnud mingit Briti garantiid ja ka Inglise orientatsioon (tekkinud Vabadussõjaaegsest suure palumise peale tulnud Briti eskaadri viibimisest Tallinnas) oli juba ammu haihtunud. Selle asemel hakati aja kulgedes ümber orienteeruma Saksamaale, kui tulevasele maailma valitsejale. Garantii oli Poolal, kuid britid ei täitnud sedagi, kuulutades Saksamaale sõja vaid paberil, mingit abi slaavi rahvale andmata. Saksamaa pöördus nüüd küll talle sõja kuulutanu vastu, kuid tema eluruum oli Idas, nagu Mein Kampfis selgelt kirjas. Ning just seepärast olid Inglismaa ja Prantsusmaa lasknud natsidel segamatult rikkuda Versaillesi lepingut, millega talle ometi olid pandud väga tugevad relvastus ja armeepiirangud. Saksamaa tungis Venemaale (NLiidule) „ennetähtaegselt“ kallale seetõttu, et Saksa lennuvägi ei tulnud brittidega toime ja paate dessandiks oli ka nagu vähevõitu. Siis otsustatigi Merelõvi plaan pausile panna ning Venemaale üks-kaks-kolm (Blitzkrieg korras) lõpp peale teha.
kuulaja
25. veebr. 2024 12:38
ENNtsüklopeedia: Konstantin Päts. https://kuku.pleier.ee/podcast/enntsuklopeedia
vapsik
21. veebr. 2024 18:24
1934. aasta 12. märtsil ebaseaduslikult haaratud võimu legaliseerimiseks kutsus valitsus 1937.a. kokku ebademokraatlikult valitud Rahvuskogu, mis Pätsi juhiste järgi koostas uue põhiseaduse. See seadustas autoritaarse valitsemisviisi: riigipeaks pidi saama laialdaste õigustega president (kes võis seadusi välja anda, parlamendi laiali saata, Riigikogu seadused tühistada jne), kahekojalise Riigikogu 40-pealine ülemkoda (poliitbüroo), kelle tahtest sõltus, kas rahva poolt valitud 80-liikmelise alamkoja otsus jäi jõusse, määrati osaliselt riigipea poolt. 1920.a. põhiseadusega võrreldes olid parlamendi õigused tugevasti piiratud. Peaministri poolt juhitud valitsus pidi ellu viima presidendi tahet. Ka rahva õigusi vähendati: kaotati rahvaalgatuse ja streigiõigus, piirati oluliselt rahvahääletust ja valimisõigust.
taustauurija
21. veebr. 2024 18:09
Ajaleht "Sovsekretno" 6/2020. Pariisi langemine aastal 1940 mais kui põhjus Baltikumi okupeerimiseks. Päts ja Laidoner tegid silma ka III Reichile, samas oli neil osalus kommertspangas, mis vahendas Nõukogude Venemaa kaubandustehinguid ja finantseeris nõukogude luure operatsioone välisriikides. https://www.sovsekretno.ru/articles/ekho-frantsuzskoy-kampanii/
idabisnis
21. veebr. 2024 18:28
Tartu rahulepingu alusel maksis Nõukogude Venemaa Eestile 15 miljonit kuldrubla. Tegelik kullavool, mis Eesti majanduse üle ujutas, oli märksa suurem. https://www.postimees.ee/1396447/tartu-rahu-tegi-eestist-bol-evike-kullapesula Kullavihm meelitas Tallinna avantüriste ja aferiste igast maailma otsast, siinsest idaärist kirjutanud prantsuse ajakirjanik iseloomustas Tallinna kui «rahvusvahelist kloaaki».
meenutaja
17. veebr. 2024 23:10
President Päts kuulutas aastal 1934 eesti rahva haigeks ja teda terveks ta ei kuulutanudki. Kaitseseisukord, tsensuur ja Pätsi diktatuur kestsid Eesti Wabariigi lõpuni.
Ajaloohuviline
21. veebr. 2024 06:39
Terveks kuulutamisena võib tõlgendada ka diktatuurist vabanenud rahva poolt õhinapõhiselt valitud juunivalitsuse ametisse kinnitamist otsekui tõendusena sellele, et haigel rahval ei saa olla terveid juhte, kuna viimasedki on tegelikult osaks sellest samast rahvast.
meenutaja
21. veebr. 2024 17:57
Juunikommunist J. Vares-Barbarus kuulutas eesti rahva oma raadioesinemises taas terveks! Samasuguse eesti rahvast halvustava suhtumisega on esinenud ka ennast kogu rahva presidendiks nimetanud Lennart Meri. 2003. aasta 14. septembril Viimsi koolimajas hääletamas käinud president Lennart Meri avaldas arvamust, et Euroopa Liit on tore ning ühinemisele “ei” öelnud inimesed on võimetud oma peaga mõtlema. “Ükski inimene ei lähe elades lollimaks, välja arvatud need, kes ka täna hääletavad tõenäoliselt Euroopa Liidu vastu,” lausus endine riigipea. “Neile võin vaid sügavalt kaasa tunda.” Me ei soovi tagasi minna niisugusesse maailma, kus õiglust määrab sõjavägi ja saatust suuremate riikide ülekaal. Eesti tahab olla väike, vajaduse korral isepäine ja uhke.”