"“Maksuküüru kaotamine ja rikastele raha juurde andmine tähendab, et veel rohkem asju jääb riigis tegemata."

Heido Vitsur, majandusteadlane
Täna algavad Kadrioru lossi laemaalingute uuringud. Huvilised on oodatud (0)
26. märts 2024
Kadrioru lossi laemaaling. Foto: Stanislav Stepasko

Kadrioru kunstimuuseumi ja Eesti Kunstiakadeemia koostöös käivitub teisipäeval uurimisprojekt, mille eesmärk on Kadrioru lossi laemaalingute seisundi kontroll, võimalike kahjustuste kaardistamine ja ulatuslikud uuringud.

Kadrioru kunstimuuseum avati väliskunstimuuseumina 2000. aastal. Avamisele eelnes kogu lossi restaureerimine koos peasaali unikaalse laemaali konserveerimisega. Paraku olid tehnilised võimalused toona piiratud ja seetõttu jäid vastuseta mitmed küsimused alates maalingu täpsest tehnikast kuni autorluseni.

Kadrioru lossi peasaalis asub keskne suuremõõtmeline laemaaling ning külgedel paiknevad neli väiksemat maalingut. Tegemist on kõige olulisema 18. sajandi esimesel poolel krohvile maalitud laemaaliga Eestis. Seni on kaudsete andmete põhjal laemaalingu autoriks peetud Johann Friedrich Londiceri ja selle loomise ajaks 1746. aastat.

Lisaks seisundikontrollile viiakse läbi laemaalingu kunstiteaduslikud ja tehnilised ehk XRF-, pigmendi- ja sideaine uuringud, millega loodetakse saada plafooni kohta uut ja täpsemat infot. Laemaalingu seisundi kaardistamist ja uuringuid teostatakse koostöös Eesti Kunstiakadeemia õppejõudude ja tudengite ning mitmete teiste asutuste tippspetsialistidega.

Töö üheksa meetri kõrgustel tellingutel toimub muuseumi lahtioleku aegadel kolme päeva jooksul ning kõik huvilised on oodatud seda protsessi jälgima. Igal uurimispäeval toimuvad ka temaatilised loengud, mis võimaldavad tuua konserveerimist ja kunstiteadust laiale avalikkusele lähemale, selgitada nende erialade tähtsust ja võimalusi. Hiljem tutvustatakse ka uuringute tulemusi ning teadlaste järeldusi ja avastusi.

Projekti juhivad Eva Tammekivi Eesti Kunstimuuseumist ja Varje Õunapuu Eesti Kunstiakadeemiast, toetajaliikmeteks on Aleksandra Murre Eesti Kunstimuuseumist ja Hilkka Hiiop Eesti Kunstiakadeemiast.

Kommentaarid (0)

NB! Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt. Kommentaare ei toimetata. Nende sisu ei pruugi ühtida toimetuse seisukohtadega. Kui märkad sobimatut postitust, teavita sellest moderaatoreid vajutades linki “Sobimatu”!

Postitades kommentaari nõustud reeglitega.