"“Maksuküüru kaotamine ja rikastele raha juurde andmine tähendab, et veel rohkem asju jääb riigis tegemata."

Heido Vitsur, majandusteadlane
Majaomanikud saavad sõlmida hoolduslepinguid kõnniteede koristamiseks (2)
18. november 2021
Foto: Ilja Matusihis

“Kinnistuomanikud saavad sel aastal võimaluse sõlmida Tallinna Keskkonna- ja Kommunaalametiga lepingu kõnniteede hooldamiseks,” ütles Tallinna Keskkonna- ja kommunaalameti hooldusosakonna juhataja Ago Vill, kelle sõnul ei ole suure huvi tõttu kahjuks võimalik teenust pakkuda üle linna.

„Kesklinnas Magdaleena tänava, Paide tänava, Saku tänava ja Paldiski maantee Tehnika tänava viadukti kandis pakutakse praegu teenust üle 24 tuhande ruutmeetri ja 6 tuhande jooksva meetrisel alal,“ ütles Vill. Maksumuse koha pealt ütles Vill, et kui võtta keskmine 150 ruutmeetrine tööala, siis hinnaks tuleb umbes 360 eurot aastas.  

Lepingu sõlmib töö tellija Tallinna Keskkonna- ja kommunaalametiga ning tööd, mida tehakse on lume- ja libedusetõrje kõnniteel, talvine ja ka suvine treppide hooldus ja suvine kõnnitee hooldus. Lepingu järgi tagab töö tegija lume- ja libedusetõrjetööde ööpäevaringse teostamise ettenähtud hooldustsüklite piires: hooldustsükkel 8 tundi ja täiendavad hooldustsüklid juhul, kui lumesaju tingimustes ületab kõnniteel sulalume ja lörtsikiht 3cm või kohevat lumesust 6cm. Juhul, kui lume paigutamise tõttu kõnniteel jääb käiguteele ruumi alla 1,2 meetri, siis teostatakse ka lume äravedu. Treppide libedusetõrje, lume ja lörtsi eemaldamine tuleb teostada 2 tunni jooksul lumesaju algusest, lumesaju tingimustes on hooldustsükkel 4 tundi. 

Kadrioru Park hooldusosakonna juhataja Aivar Kabrits ütles, et hooldusüksuse koosseisus on hetkel masinapargist kuus Wille kommunaaltraktorit, mis on varustatud kõikideks aastaringseks hooldustöödeks vajalike haakeseadmetega. “Talihoolduse mõttes on kõikidel traktoritel puhastusharjad, lumesahad ja lumekopad ning graniitkillustiku puisteseadmed,“ selgitas ta. „Lume väljaveoks oleme võtnud rendile 2 multilift veokit.” 

Esimesed soolalastiga masinad sõitsid juba teedel

Kabrits sõnas, et meeskond on komplekteeritud nii, et tagada kõikide hooldusmarsruutide hooldus (nii libedusetõrje kui ka kõnniteede puhastus) vastavalt teede hooldustasemetele. “Meeskonnana oleme koos töötanud alates 2021 aasta jaanuarist, oleme koos õppinud optimeerima tööprotsesse, et tagada võimalikult efektiivne koostöö parima hooldustulemuse saavutamiseks,” lausus ta.

Kabrits selgitas, et kui on tegu kõnniteedega, mis porikaitsjatega piiratud, siis igale poole oma masinatega ligi ei pääsegi. „ Eks siis on meil ikkagi julgelt öeldes üks käsitöö lisaks,“ märkis ta. „Aga poisid on tublid, kõigil on labidad kaasas ja kui masinaga ei mahu, siis hüppavad välja ja teevad käsitsi ära.“ 

Tänavu sügisel on pealinnas libedusetõrjet olnud vaja teha harva, vaid üksikutel juhtudel. Esmaspäev oli aga see päev, kus teehooldusmasinad soolalastiga ringi sõitsid, sest öökülmad teevad teed libedaks. Tänavapuhastuse aktsiaselts on talveks valmis, isegi soola on varutud kaks suurt laotäit, mis enam-vähem ühe talve jooksul linna tänavaile ja teedele puistatakse. Tallinna teedele on Tänavapuhastuse AS-st valmis tulema 86 erinevat masinat. Sool, mis maha läheb on seesama söögisool, mida me supi sisse paneme. Siiski on see segatud paakumisvastase ainega.

“Eks see sool siis sula koos lumega ja läheb rentslisse. Ülejäänud, mis järgi jääb, selle korjame kevadel imuritega kokku,” selgitas Tänavapuhastuse AS osakonnajuhataja Tõnno Tiis.

Linnaosad tulevad korteriühistutele appi graniitsõelmete jagamisega

Teede olukorda saab jälgida tänapäevaselt, ennustades ette, mis toimuma hakkab. Alles möödunud nädalal paigutati selleks üle linna teeilmajaamad.

“Meil on tegelikult üle Tallinna paigaldatud nüüd 26 sellist mini teeilmajaama, mis meile annavad need andmed kogu aeg arvutisse ja seal taga on ka selline tarkus, mis siis toodab järgmise 12 tunni prognoos-ilmateadet siis igasse sellesse teeilmajaama punkti. Nii et meil on täna päris täpne teadmine, kuidas teeolud muutuvad Tallinnas,” kinnitas Tallinna Keskkonna- ja Kommunaalameti juhataja asetäitja Tarmo Sulg.

Linnaosad valmis taas korteriühistutele appi tulema graniitsõelmete jagamisega. Nõmmel hakatakse sõelmeid jagama juba sel nädalal, Kristiines detsembri hakul, Mustamäel novembri lõpus. Haaberstis on hange pooleli, aga sealgi jagatakse välja umbes 2000 kotti. Põhja-Tallinnas jagatakse sõelmeid novembri algusest ja avaldusi saab esitada 22. novembrini. Kesklinna kõnniteedel võeti viimased lehed ja libedusetõrjet veel teha ei tulnud. Mehed ja masinad on selleks aga valmis. Lisaks Tänavapuhastuse tehnikale on Tallinna linnaosade väiksemate tänavate puhastamiseks veel poolsada teehooldusmasinat.

Kommentaarid (2)

NB! Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt. Kommentaare ei toimetata. Nende sisu ei pruugi ühtida toimetuse seisukohtadega. Kui märkad sobimatut postitust, teavita sellest moderaatoreid vajutades linki “Sobimatu”!

Postitades kommentaari nõustud reeglitega.

inff
25. nov. 2021 18:52
Aega veel 5 päeva. 30.06.2021 00:00 kuni 30.11.2021 23:59 https://petitsioon.ee/vabastame-omanikud-omavalitsuste-konniteede Eesti Omanike Keskliit ja Eesti Korteriühistute Liit leiavad, et avalike kõnniteede korrashoid peab olema omavalitsuse kohustus. Omanikele ei või panna võõra vara hooldamise ülesannet seda hüvitamata, selline koormis on ebaproportsionaalne ja ebaõiglane. Omavalitsus peab tagama oma tänavatel ja kõnniteedel ise korrashoiu ja hoolduse. Tõsine on probleem talvel, kui hoolduskohustus käib kas füüsiliselt üle jõu või siis tekitab omanikule kohustuse olla terve päev kodus, kui sadu jätkub, samuti peab omanik oma kulul hankima koristustehnika ja sõelmed libedustõrjeks. Kui toetad ettepanekut, et omavalitsuse kinnistul peab omavalitsus ise oma teid ja tänavaid hooldama, anna sellele algatusele allkiri. Toetame petitsiooniga Riigikogus algatatud seadusmuudatuse vastuvõtmist.
tegelikkus
22. nov. 2021 20:58
Paljud korteriühistud tellivad juba ammu hoopis erafirmalt mitte ainult väliskoristuse, vaid ka sisekoristuse.