"“Maksuküüru kaotamine ja rikastele raha juurde andmine tähendab, et veel rohkem asju jääb riigis tegemata."

Heido Vitsur, majandusteadlane
video Lähiaastatel saab Tallinna Bussijaam moodsa elektritranspordiühenduse (0)
23. veebruar 2022

Kogu maailm liigub elektriliikuvuse suunas ja ka Tallinna bussijaamal on plaan saada pealinna roheliseks ühistranspordiväravaks.  Et ajaga kaasas käia ja pakkuda võimalust elektritranspordi kasutamiseks ka kaugsõidu liinidel, plaanib Tallinna bussijaam lähitulevikus välja arendada moodsa elektritransporditaristu.

“Me näeme, et peaks olema võimalik siia saabuda ja siit edasi liikuda elektribusside ja -autodega. Tulevikus oleme viimas ennast kurssi ka vesinikutehnoloogiatega, sest infrastruktuurina ja taristuna me peame toetama sellist tehnilist arengut,” rääkis T grupp OÜ tegevjuht Airika Aruksaar.

Elektribussid on hetkel pigem linnaliinide teema. Eesti pikamaaliinidel veel täna elektribusse kasutuses ei ole, kuid viie aasta perspektiivis diisliga enam ringi ei sõideta. Juba praegu on olemas elektribusse, mis suudavad ühe laadimisega sõita 500 km järjest.

Lux Express Eesti ärijuht ja juhatuse liige Ingmar Roos ütles, et jälgivad pidevalt tehnoloogilisi arenguid. “Kui tulevad kaugliiklusele sobivad lahendused, olgu see siis elekter, võibolla ka vesinik, siis me kindlasti oleme valmis neid ka juurutama, aga praegu tuleb veel mõni aasta kaugliikluses oodata. Mis ei tähenda seda, et infrastruktuuri planeerimisel ei peaks nendega arvesse võtma,” ütles ta.

Täna on alustatud detailplaneeringuga, mis näeb lisaks uuele elektritaristule ette ka seitsmekorruselise bussijaama teenindava hoone ehitamist. Valmis ehitatakse ka parkimismaja 228-le sõidukile ja lisatakse juurde busside platvorme. “Tavaliselt võtavad nii suured detailplaneeringud aega umbes 7 aastat ehituseni, meil on aasta juba kulunud peaaegu. Loodame, et meisse suhtutakse natukene soosivamalt, sest see on ikkagi väga oluline asukoht linna jaoks, ja me näeme, et paremat kohta bussijaamale täna ei ole üldse,” lisas Airika Aruksaar.

Kuigi Tallinna bussijaamas on ka Covid-19 teinud omad korrektuurid, piletite müügiarv on kukkunud umbes poole võrra, siis endiselt on buss ühistranspordivahendina populaarne ka inimeste seas.

“Minule meeldib bussiga sõita,” ütleb Sirje, kes juba noorest peale kasutab liikumiseks just bussiliine. Samuti on Sirje rahul Tallinna bussijaamaga: “Minule meeldib, lähen praegu siia sööma, ei tahagi kuhugi restorani minna.”

Ka Katrin sõidab tihti bussidega. “Me tulime Soome kaudu ja otsustasime bussiga Tartusse sõita. Bussiga saab mugavamalt kohale ja kui ta sõidab nii kaua, siis saab ka magada,” rääkis Katrin.

Tallinna bussijaam tegutseb tänapäevases asukohas aastast 1959. Viimati rekonstrueeriti bussijaama hoonet kümme aastat tagasi. 

Kommentaarid (0)

NB! Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt. Kommentaare ei toimetata. Nende sisu ei pruugi ühtida toimetuse seisukohtadega. Kui märkad sobimatut postitust, teavita sellest moderaatoreid vajutades linki “Sobimatu”!

Postitades kommentaari nõustud reeglitega.