"“Maksuküüru kaotamine ja rikastele raha juurde andmine tähendab, et veel rohkem asju jääb riigis tegemata."

Heido Vitsur, majandusteadlane
Pagulasabi Tingimused abi toimetamiseks Ukrainasse on halvenemas (0)
05. märts 2022
pagulasabi.ee

MTÜ Eesti Pagulasabi teatel halvenevad tingimused rahalise ja humanitaarabi toimetamiseks Ukraina elanikele iga päevaga.

Piirkonniti on humanitaarabi ligipääs väga piiratud, kuna agressorid ei luba reeglina luua humanitaarkoridore. Pagulasabi kohapealne tiim töötab väga keerulistes ja ohtlikes oludes, kuid nendega ollakse pidevalt ühenduses ja koordineeritakse tegevusi. Pagulasabi annab humanitaarabi nii sõjas kannatada saanud elanikele kui ka haiglatele ja lasteasutustele. Võimalusel ja vajadusel lähetatakse toiduabi ka rindelinnadesse. Pagulasabi tegutseb koostöös kohapealsetele koostöövõrgustikega Tšernigivi, Harkivi, Mõkolajivi, Odessa, Donetski, Luhanski, Hersoni ja Zaporižžja oblastites. 

Rahalisi annetusi on kogunenud üle miljoni euro, millest suur osa on juba suunatud Ukrainasse kohapealsele partnerile. Vajaduspõhist rahalist abi on Pagulasabi viimase kolme päeva jooksul andnud 320 Ukraina perele, lisaks jaotanud tekke ja meditsiinitarbeid.

Pagulasab koordineerib Ukraina sõjapõgenike üha kasvavat evakuatsiooni Eestisse koostöös Eesti riigiga. Aidata soovivaid Eesti inimesi ja ettevõtteid on MTÜ kinnitusel väga palju. Vajadus abi järele muutub seejuures tundidega. Põletavaim vajadus on transpordi järele, mis toimetaks toidu- ja meditsiinitarvete hulgikoguseid Ukraina piirile. Vaja on nii hulgikogustes toiduabi kui ka meditsiinitarbed.

Transportimaks toitu ja meditsiinitarvikuid Ukrainasse, tegeleb Pagulasabi uute autode komplekteerimisega Ukrainasse. Lvivi suunas asuski teele kaubaauto toiduabi ja meditsiinitarvikutega. 

Bussid sõjapõgenike Eestisse toomiseks liiguvad piirile iga päev. Värsket infot busside liikumise kohta leiab Pagulasabi kodulehelt, lisainfot saab küsida meiliaadressilt ukraina@pagulasabi.ee.

Abipakkumistest palub Pagulasabi anda teada aadressil humanitaarabi@pagulasabi.ee. MTÜ annab ühtlasi teada, et ei kogu esemelisi annetusi.

Evakuatsioonibusside varustamiseks mõeldud abi pakkumine tuleks saata aadressil ukraina@tlu.ee või helistada numbril +372 567 64 122.

Rahalised annetused on jätkuvalt väga oodatud. Annetustest kaetakse evakuatsioonikulud, humanitaarabi Ukrainas ja toetatakse Eestisse jõudvaid ukrainlasi.

Ukraina heaks saab annetada fondi Ukraina Heaks vahendusel aadressil www.pagulasabi.ee/toeta-meid.

Sobivas suuruses ülekande saab teha ka MTÜ Eesti Pagulasabi annetuskontole SEB pangas: EE791010220258852223.

SEB, Swedbanki, LHV ja Paypali pangalingid on leitavad annetuslehelt.

Tele2, Telia ja Elisa kliendid saavad annetada annetustelefonide kaudu: 9003801 (5 EUR), 9003802 (10 EUR), 9003803 (50 EUR).

Eestisse jõudnud ukrainlastele saab pakkuda nii elukohti kui ka muid teenuseid. Pagulasabi kogub heade inimeste ja ettevõtete ajutiste või püsivate elukohtade ja muude teenuste pakkumisi leheküljel www. pagulasabi.ee/paku-abi – pakutavat abi tuleks kirjelda võimalikult täpselt. Pagulasabi ei kogu aga enam tööpakkumisi, sellega tegeleb nüüd töötukassa.

Pagulasabi ei saa kahjuks aidata Ukraina piiri ületamisega, aga kui keegi on juba saanud üle piiri ja vajab nõustamist või edasist transporti, siis saab konsultatsiooni telefonil +372 5908 6965.

Pagulasabi ootab enda kodulehel registreeruma ka vabatahtlikke.

Euroopa Liit otsustas esmakordselt ajaloos aktiveerida ajutise kaitse direktiivi. See tähendab, et kõik ukrainlased, kes põgenesid 24. veebruarist alates, saavad poolautomaatselt üheaastase kaitsestaatuse. 

MTÜ Eesti Pagulasabi on 2000. aastal asutatud avalikes huvides tegutsev mittetulundusühing. Pagulasabi eesmärk on seista pagulaste õiguste ja heaolu eest Eestis ja väljaspool.

Kommentaarid (0)

NB! Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt. Kommentaare ei toimetata. Nende sisu ei pruugi ühtida toimetuse seisukohtadega. Kui märkad sobimatut postitust, teavita sellest moderaatoreid vajutades linki “Sobimatu”!

Postitades kommentaari nõustud reeglitega.