"“Maksuküüru kaotamine ja rikastele raha juurde andmine tähendab, et veel rohkem asju jääb riigis tegemata."

Heido Vitsur, majandusteadlane
CNN Moskva büroo endine juht Jill Dougherty Ukrainat hävitatakse küll füüsiliselt, kuid ühiskond on elujõulisem ja ühtsem, kui kunagi varem (1)
05. juuni 2022
Kuvatõmmis

“Venemaa ja USA suhetes on praegu ilmselt minu elu kõige ohtlikum aeg. Sest Nõukogude Liidus oli poliitbüroo ja oli teatud grupijuhtkond, aga Putiniga on Putin ja Putin, koos mõne julgeolekutöötaja ja sõjaväelasega, kuid võim on nii tugevalt koondunud ühe inimese kätte. Inimene, kes on sellise süsteemi loonud, on võib-olla tänasest reaalsusest natuke liiga kaugel,” nentis pikaajaline CNN Moskva büroo juht ja korrespondent ning Georgetown University ajakirjandusõppejõud Jill Dougherty.

Sõja algatanud Vladimir Putin hammustas Dougherty sõnul pisut liiga suure tüki, kui vaid Donbassi tagasi võitmise asemel otsustas üle võtta kogu Ukraina.

“Putin oleks võinud võtta piiratud lähenemisviisi, mida mõned meist alguses uskusid – tungib Donbassi, võtab selle tagasi ja tuleb kangelasena koju. Aga selle asemel üritas ta võtta ära kogu Ukraina. Ta ähvardab tuumarelvaga. Tal on nüüd NATO koos Rootsi ja Soomega ukse ees viisil, mida ta varem ei pidanud võimalikuks. Lisaks on tema riigi majandussanktsioonidega hädas,” lausus ta.
 

Dougherty sõnul ütleb Putin, et Venemaa on suur kultuur, suur tsivilisatsioon, iidne kristlik riik, millel on 1000 aastat kristlikku ajalugu. „See läheb muidu segaseks, sest selle kristliku kultuuri keskpunkt on juhtumisi Kiiev, see tekitab Putinile teatud loogilisi probleeme. Seetõttu on tal kergem öelda, et noh, teate, Ukraina pole tõesti riik. Ja sisuliselt on nad kõik venelased. Ja kogu Ukraina on Venemaa territoorium,” rääkis ta.

“Need teemad tunduvad väga pehmed ja ebamäärased ning omamoodi emotsionaalsed. Aga ma usun, et emotsioonidel ja ajalool ja veremäludel, nagu inimesed seda viitavad, on Venemaa ajaloos ja kogu Nõukogude Liidu ajaloos väga-väga oluline osa.”

Lisaks on Putini propagandaarsenalis üleolev suhtumine, mille järgi on venelased justkui ainsad moraalsed inimesed maailmas. “Oleme ainsad inimesed, kes on tõeliselt kristlased, teisisõnu me oleme ainsad inimesed. Ameeriklased käivad ringi ja ütlevad kõigile teistele, mida teha. Aga meie, venelased me oleme maailma parimad inimesed, kõige moraalsemad inimesed ja kõik teised inimesed, nagu eestlased, on ebakultuursed talupojad, samas kui Venemaa on toonud tsivilisatsiooni ülejäänud maailma,” muigas Dougherty irooniliselt. “Ma jällegi liialdan, aga mitte palju.”

Ukrainat hävitatakse tema sõnul küll füüsiliselt, kuid ühiskond on elujõulisem ja ühtsem, kui kunagi varem, ent sõda mõjutab lisaks Ukrainale ja paljudele teistele riikidele nii Baltikumi kui ka USA-d.

“Venemaa ja USA suhetes on praegu ilmselt minu elu kõige ohtlikum aeg. Sest Nõukogude Liidus oli poliitbüroo ja oli teatud grupijuhtkond, aga Putiniga on Putin ja Putin, koos mõne julgeolekutöötaja ja sõjaväelasega, kuid võim on nii tugevalt koondunud ühe inimese kätte. Inimene, kes on sellise süsteemi loonud, on võib-olla tänasest reaalsusest natuke liiga kaugel,” nentis Dougherty.


Putin varjas sõjaplaane


Sõja planeerimisest rääkides oletab Jill Dougherty, et Putin käitus ebaootuspäraselt, kui otsustas Donbassi asemel kogu Ukrainaga võitlusesse asuda.

“Näib, et ta tahtis kogu riigi üle võtta, kuid ta ei suutnud seda teha. Ja üks põhjusi, miks ta seda teha ei saanud, on see, et sõjalist planeerimist tegid väga tihedalt Putin ja mõned inimesed Kremlis, nii et paljud sõjaväelased ei näinud kogu plaani – neil polnud aimugi, milles tervikplaan seisneb,” selgitas ta. “Ilmselt teate, et mõned sõdurid, 18-aastased poisid, kes sõdisid Ukrainas, arvasid, et nad osalevad sõjaväeõppusel, nii et nad isegi ei teadnud, et lähevad sõtta. Ja nüüd on nad keset Ukrainat, nende pihta tulistatakse. Nii et planeerimine oli väga-väga nõrk.”

Dougherty sõnul puuduvad Putini lähikonnas inimesed, kes ütleksid, et see on viga ja kui neid ka oleks, siis Putin neid ei kuulaks. “Ta ei kuula enam välisministeeriumi juttu. Välisministeeriumil on Venemaa tegemistes väga väike roll. Nii et tegelikult otsustab kõik Kreml,” rääkis ta.

Sõltumatu meedia sulgemine

Sõltumatu ajakirjandus on Venemaal Jill Dougherty hinnangul sisuliselt olematu, sest viimasedki legendaarsed kanalid – raadiojaam Ehho Moskvõ ja telejaam Dožd sunniti tegevust lõpetama.

“Venemaa valitsus võttis vastu seaduse, et kui kasutate sõna sõda, kui kasutate sõna invasioon või kasutate teavet, mis ei tulnud valitsuselt, võib teid arreteerida ja 15 aastaks vangi panna. Ja sellepärast ma lahkusin. Ja sellepärast on kõik teised meie büroost lahkunud, sest arvasime, et see kehtib meie kohta ja meid võidakse arreteerida,” märkis elupõline ajakirjanik, kelle sõnul usub ajakirjanike akrediteerimist kontrolliv Venemaa välisministeerium, et CNN on osa USA valitsusest.

“Nad kipuvad uskuma, kuna CNN on mõjukas, et me oleme ilmselt CIA käsilased. Nii et nad jälgivad kogu aeg seda, mida me teeme, et nad teaksid, mida me räägime jne,” selgitas ta kohalike võimude suhtumist ajakirjanikesse.

“Praegu pole Venemaal ühtegi sõltumatut venekeelset meediakanalit. See, mida näidatakse, on halvim propaganda, mida ma kunagi näinud olen. See on 24/7 valitsuse propaganda ja osa sellest on tõesti vastik,” ütles Dougherty.

Vene riigimeelsed ajakirjanikud on tema sõnul ukrainlaste suhtes väga kriitilised ja räägivad neist kui kahjuritest, vastikutest inimestest ja natsidest. “Ja see asi on hullemaks läinud. Alguses oli nii, et seal on meie väikesed slaavi vennad. Neid eksitab nende fašistlik valitsus, aga muidu on nad nagu meie. Seejärel tuli juba jutt, et nad on kõik fašistid. Ja see läheb hullemaks. Hiljuti soovitati ühes vestlussaates, et Venemaa peaks lihtsalt kasutama tuumarelva ja kogu Ukraina minema pühkima.”

Trollimine ja “faktikontroll”

Venemaa välisministeeriumi ametlik esindaja Maria Zahharova on Dougherty hinnangul moodne suhtleja.

“Tal on omamoodi moodne suhtlemisviis, mis minu arvates sisaldab parajalt trollimist. Ta teeb inimeste üle nalja, kasutab viiteid populaarsele kultuurile, meeme ja kõike muud sellist. Ta on oma töös olnud väga tõhus, kuigi traditsioonilised välisministeeriumi inimesed ütleksid, et “ma ei tea, mida ta teeb”,” kirjeldas Dougherty.

Vene propagandamasin on omaks võtnud ka inglisekeelse termini “fake news”, mis tähistab libauudiseid.

“Nad kasutavad nüüd seda faktide kontrollimise kontseptsiooni, et kontrollida, mida lääne meedia ütleb ja väita, et see on vale. Nii, et kui soovite mõnest teemast päriselt aru saada, muutub see mõne aja pärast teie jaoks väga segaseks. Nad omastavad meetodeid, mida me läänes kasutame, et püüda tuua argumenti teatud tüüpi ratsionaalseid fakte,” selgitas Jill Dougherty.

“Nad teevad faktide kontrollimisele täiesti vastupidist ja seda faktide kontrollimiseks nimetada on väga ohtlik, sest on palju inimesi, kes tahavad tõde teada. Nad võivad olla Venemaal, nad võivad olla siin Eestis ja nad võivad klõpsata millelegi inglise keeles, mis ütleb “faktikontroll” ja sattuda tegelikult Vene propaganda mõjusfääri. Arvan, et me kõik peame olema väga ettevaatlikud,” lisas ta.

Vene televisiooni ilus propagandamuinasjutt

Vene sõdureid kujutatakse Vene propagandas Dougherty kirjeldusel imeliste inimestena, kes jagavad inimestele leiba ja vett. “Putin kohtub samal ajal lennufirma naistega ja kõik tundub täiesti normaalne. Teate, nad näevad ilusad ja väga õnnelikud välja. Ja kõik tundub väga rahulik. Samal ajal vaatas osa minu ajust CNN-i ja nägi kaost, hävingut, vägistamist, tapmist. Tundsin, et saan kohe närvivapustuse,” meenutas naine.

“Kuidas sõda lõppeb, ma ei tea, sest ma ei näe tulevikku ette. Kui Ukraina suudab Venemaa peatada, siis ma siiski ei usu, et nad Krimmi tagasi võtavad, tõesti mitte. Aga teate, ma arvan, et Ukrainast saab ühtsem riik. Nad kannavad tohutuid kaotusi ja näevad meeletut hävingut, kuid ma usun, et Ameerika Ühendriigid, Euroopa ja kollektiivne lääs aitavad seda uuesti üles ehitada. Nii et ma arvan, et Ukrainal läheb tulevikus paremini.”

Kommentaarid (1)

NB! Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt. Kommentaare ei toimetata. Nende sisu ei pruugi ühtida toimetuse seisukohtadega. Kui märkad sobimatut postitust, teavita sellest moderaatoreid vajutades linki “Sobimatu”!

Postitades kommentaari nõustud reeglitega.

poliitik
5. juuni 2022 09:07
h ttps://etv2.err.ee/1608199948/maha-vaikitud-sojarelv-vagistamine Film räägib massivägistamistest ja seksiorjusest Teise maailma sõja ajal ja järel Jaapanis, Saksamaal, Itaalias, Jugoslaavia kodusõdades, Kongos ning Rwandas. Taparelvade kõrval kasutatud maha vaikitud relv - naiste, meeste ja laste vägistamine - oli sõduritele lõõgastuse pakkumise kõrval sageli ka genotsiidi elluviimise vahendiks. Viimasel 30 aastal on vägistamisest saanud strateegiline massihävituse relv, mida uutes sõjapiirkondades laialdaselt kasutatakse. h ttps://en.wikipedia.org/wiki/Wartime_sexual_violence