"“Maksuküüru kaotamine ja rikastele raha juurde andmine tähendab, et veel rohkem asju jääb riigis tegemata."

Heido Vitsur, majandusteadlane
TLT: trammihanke võitja Poola ettevõte PESA tarnib Tallinnasse kuni 23 uut trammi (0)
12. aprill 2022
Foto: TLT

Uute trammide rahvusvahelises hankes osales kokku kolm pakkujat –  edukaks pakkujaks  tunnistati  Poola trammi- ja rongitootja PESA pakkumus. Hankelepingu tulemusel peab PESA Tallinnasse tarnima kokku kuni 23 uut trammi, esimesed trammid jõuavad eeldatavasti pealinna 2024. aasta teises pooles.

Tallinna abilinnapea Andrei Novikov ütles, et tegemist on ajaloolise otsusega, mis aitab muuta pealinna ühistransporti veelgi rohelisemaks ning kinnitab avalikkusele, et linn panustab aktiivselt uute trammiliinide avamisesse.

Tallinna trammivõrk laieneb

„Viimasel ajal on kõlanud mitmeid trammidega seotud tulevikuplaane ning nendest lähtuvalt peame olema valmis ka uusi trammiliine teenindama. Uute trammide saabudes oleme võimelised rohkemaid sõitjaid teenindama nii tänase veomahu juures ning ka siis, kui uued trammiliinid, näiteks Vanasadama liin saab valmis,” selgitas Novikov.

“Meie soov on pakkuda pealinnas parimat ühistransporditeenust ja selleks on vaja uusi tramme, mis aitavad muuta ühistransporti sõitjatele veel mugavamaks, kiiremaks ja keskkonnasõbralikumaks, mis on eriti oluline Tallinna kui Euroopa rohelise pealinna kontekstis,“ ütles abilinnapea Andrei Novikov lisades, et hankelepingu kogumaksumus on ca 50 miljoni eurot.

PESA on pikaajalise kogemusega tugev suurettevõte

TLT juhatuse esimehe Deniss Boroditši sõnul on rõõmustav, et ligi kolm aastat kestnud trammihange on jõudnud eduka tulemuseni ning paari aasta jooksul jõuavad kauaoodatud trammid liinile.

„PESA on Poola suurettevõte, kes toodab nii tramme kui ronge ning kellel on tugev ja pikaajaline kogemus. Hanke raames pakutud trammi mudel on PESA Twist ehk need trammid on 28,6 meetri pikkused ja 5 ukse avaga. Neis on 65 istekohta ja nad  mahutavad kokku 300 reisijat. Uute trammide sõitjate salong on suures  ulatuses madalapõhjaline, et tagada trammide turvaline ja mugav kasutamine erinevate vajadustega inimestele. Loomulikult hakkavad ka uued trammid sõitma 100% roheelektril nagu juba kõik Tallinna trammid ja trollid täna sõidavad,“ lisas juhatuse esimees.

Uued trammid tagavad trammiliikluse jätkusuutlikkuse

Boroditš lisas, et uued trammid täiendavad Tallinna Linnatranspordi trammiparki, kuhu täna kuulub 64 trammi. Täiendavate trammide hankimise eesmärk on tõsta veelgi pealinna ühistranspordi teenuse kvaliteeti, suurendada sõidukiparki ning seeläbi laiendada ka trammide teenuse ulatust.

„Kuigi uusi trammiliine saaks põhimõtteliselt avada ka olemasoleva sõidukipargiga, siis uued trammid tagavad jätkusuutlikkuse ja muudavad pealinna kergrööbastranspordi võimalusi paremaks. Eelnevatel aastatel on Tallinnasse hangitud 20 uut trammi ning renoveeritud või ümber ehitatud KT4 ja KT6 tüüpi tramme,“ sõnas Boroditš.

Hankelepingu allkirjastamine toimub mais ning plaanide kohaselt jõuavad esimesed PESA trammid Tallinnasse eeldatavasti 2024. aasta teises pooles.

Kommentaarid (0)

NB! Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt. Kommentaare ei toimetata. Nende sisu ei pruugi ühtida toimetuse seisukohtadega. Kui märkad sobimatut postitust, teavita sellest moderaatoreid vajutades linki “Sobimatu”!

Postitades kommentaari nõustud reeglitega.