"Kohalik ajakirjandus peab toimima kui demokraatia tugisammas – pakkuma kohalikele elanikele põhjalikku ülevaadet valitsuskorraldusest ja majandusvõimu toimetamisest, et nad saaks kodanikena valimistel informeeritud otsuseid teha."

Indrek Ibrus, meediaprofessor
Linnagaleriis avatakse Cloe Jancise näitus "Soovide kaev" (0)
08. juuli 2022

Alates laupäevast on Tallinna linnagaleriis avatud Cloe Jancise näitus “Soovide kaev”, mis ammutab inspiratsiooni sotsiaalmeedias vohavast kaubastatud eneseabivõimaluste tulvast, näituse kuraator on Siim Preiman. 

Näitus avatakse Tallinna linnagaleriis reedel kell 18.
 
Cloe Jancis on aastaid pühendanud olulise osa oma loomingust nüüdisaegsetele ilurituaalidele. Installatsiooni, fotot ja videot kasutades on ta näidanud meile liigutusi ning käitumisviise, mida paljud meist iga päev peegli ees toime saadavad, mingis mõttes lausa etendavad. Tema teosed on peegeldanud sotsiaalmeedias levivaid enesehooleõpetusi, aga ka selle ühtlaselt ihukarva libailuga kaasas käivate kommete vaikset mahasuruvat vägivalda. Näitusel “Soovide kaev” eksponeeritud teosed on võrsunud sellest samast protsessist, aga kogeja ja kunstiobjektide vahele on tõusnud mõistujutu salapärane loor. Jancis on jälle iseendale modelliks, me näeme ilurituaalidega seostatud objekte või nende tuletisi, aga midagi on siin veel … Mingi tontlikku kinnisideed meenutav kavatsus, mis võimendab tunnet, et kunstniku kätt on juhtinud midagi suuremat ja vanemat kui ta ise.

“Jancis on öelnud, et teda huvitavad materjalid ja esemed, mida peetakse ilusaks. Olgu need siis ilutooted või hoopis materjalid, nagu klaas, hõbe ja siid. Ta suhtub materjalide salapärasesse pagasisse ja võimetesse skeptiliselt ega usalda nende justkui iseenesestmõistetavat ilu. See hauakambrit, varakambrit või peidukoobast meenutav näitus kombib iseendale võõraks jäämise paratamatut traagikat. Sest meie peegeldus jälitab meid kogu elu, jõllitades vastu igalt läikivalt pinnalt, kuhu pilgu heidame. Nii on see olnud aegade algusest saati, veeloigust poleeritud pronkstahvlini, hõbepeeglist nutiekraanini,” kirjutab näituse kuraator Siim Preiman saatetekstis. 

1992. aastal sündinud Cloe Jancis on foto, video ja installatsiooni meediumites töötav kunstnik. Ta on lõpetanud Eesti kunstiakadeemia fotograafia eriala ning õpib praegu kunstiakadeemia vabade kunstide teaduskonnas kaasaegse kunsti magistriprogrammis. 

1992. aastal sündinud Siim Preiman töötab Tallinna Kunstihoones kuraatorina ja peab mobiilset kunstiplatvormi galerii galerii. Tema kuraatoripositsiooni iseloomustab tugev keskkonnateadlikkus ning võrdsema ühiskonna poole liikumise taotlus. Preiman õppis Eesti kunstiakadeemias kunstiteadust. Tema viimaste kuraatoriprojektide hulgas on rühmanäitus “Mändfulness” Tallinna linnagaleriis (2021), “Sada särki seljas” koos Sten Ojaveega Tallinna Kunstihoone galeriis (2021) ja “galerii galerii esitleb: mobiilsete kunstiplatvormide põgus antoloogia” 1. märtsi galeriis (2021)

Igal laupäeval kell 12 toimub näitusel tasuta eestikeelne giidituur. Ringkäik kunstniku ja kuraatoriga näitusel toimub augustikuus, mille täpsem info toimumisaja kohta avaldatakse lähiajal Kunstihoone Facebook kontol. Näitus “Soovide kaev” jääb Tallinna linnagaleriis avatuks kuni 4. septembrini.

Tallinna linnagalerii Harju 13 on avatud kolmapäevast pühapäevani kell 11–18. Sissepääs tasuta.

Kommentaarid (0)

NB! Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt. Kommentaare ei toimetata. Nende sisu ei pruugi ühtida toimetuse seisukohtadega. Kui märkad sobimatut postitust, teavita sellest moderaatoreid vajutades linki “Sobimatu”!

Postitades kommentaari nõustud reeglitega.