"“Maksuküüru kaotamine ja rikastele raha juurde andmine tähendab, et veel rohkem asju jääb riigis tegemata."

Heido Vitsur, majandusteadlane
VIDEO. Mart Sanderi uus mängufilm esilinastus legendaarses kinos Kosmos (0)
01. veebruar 2024
Mart Sanderi film esilinastus kinos Kosmos, mis tavapäraselt on praegu suletud. Kuvatõmmis

Tallinna legendaarse kino avamisest möödub tänavu märtsikuus 60 aastat. Kino on olnud viimased kaks aastat suletud, erandkorras avati aga hoone Mart Sanderi uue mängufilmi esilinastuse puhul.

Üle pika aja avas kino Kosmos taas uksed, sest käes on juubeliaasta ja ees ootamas arhitektuurimälestiseks tunnistatud hoone sünnipäeva tähistamine. Aasta tagasi pandi kinnistu müüki, kuid siiani ei ole antud vastust, mis saab legendaarsest kinost edasi.

“Kui vaatame, siis see on nagu väike linnahall, mida paljud taga nutavad, mina sealhulgas. Ülesehituselt on ta lahe amfiteater ja nagu näete, siin on lavaosa olemas, kus saab teha väiksemaid üritusi. Usun küll, et see kino ärkab mingil kujul taas ellu ja mitte ainult kinona,” ütles filmirežissöör Mart Sander.

“Müügiperioodid ongi pikad, eriti eriliste objektide puhul, aga siin on küsimuses ka muinsuskaitselised piirangud. Kui tekiks mingi huviline, siis tuleb arutada, mis selle majaga saab,” ütles ajaloolane Oliver Orro.

Kino Kosmos avati pidulikult 10. märtsil 1964. Toona oli Kosmos Baltimaade suurim ja moodsaim kino, mis mahutas 1015 inimest. Nüüd on aga paraku ülemaailmne tendents, et eraldi püstitatud kinohooned tihti ongi probleemsed. “Neid ongi ka mujal maailmas kohandatud sageli kaubanduskeskusteks, kabareeteatriteks, kontserdisaalideks, milleks tahes. Paljud kinod Eestis ju on lammutatud või näiteks kaupluseks kohandatud,” ütles Orro.

Kuigi kino Kosmos saatus on veel lahtine, korraldatakse seal tänavu mitu üritust.

Mart Sanderi uue fantaasiafilmi “Dr Sanderi uneteraapia” tekitab kindlasti omajagu nostalgiat.

“Mul on see alati olnud lemmikkoht, olen sündinud-kasvanud siin üsna kõrval ja lapsest peale siin käinud. See kino, mis on paraku olnud kinni mõned aastad, see on sündmus ja igati sobiv tähistada selle kino juubelit uusima filmi esilinastusega,” ütles Sander.

Kui Eesti esilinastus on 31. jaanuaril, siis juba 24. veebruaril esilinastub “Dr Sanderi uneteraapia” ka Ameerika Ühendriikides. Film on saanud laialdast tähelepanu, sest see purustab kehtiva Guinnessi rekordi kategoorias kõige enam filmis rolle sooritanud näitleja. Nimelt näeb filmis lausa 48 Sanderit.

Kommentaarid (0)

NB! Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt. Kommentaare ei toimetata. Nende sisu ei pruugi ühtida toimetuse seisukohtadega. Kui märkad sobimatut postitust, teavita sellest moderaatoreid vajutades linki “Sobimatu”!

Postitades kommentaari nõustud reeglitega.