"“Maksuküüru kaotamine ja rikastele raha juurde andmine tähendab, et veel rohkem asju jääb riigis tegemata."

Heido Vitsur, majandusteadlane
VIDEO. Adamson-Ericu muuseumi uus näitus räägib ühiskonna valulikest teemadest (0)
23. veebruar 2024
„Alustasin seda 2016 peale üht lahkuminekut, kui lõin suure köögilaua, mille peale panin portselantaldrikud. Kui läksid lauale liiga lähedale, siis laua all olev mootor hakkas neid taldrikuid ja tasse maha loopima," kirjeldas kunstnik Urmas Lüüs. Foto: Kuvatõmmis

Üksildus, traumad ja ületöötamine on mõned näited valusatest, kuid levinud muredest, mille üle arutleb Adamson-Ericu muuseumi uus vaimse tervise teemaline näitus. Välja pandud tööd suunavad inimesi eelkõige süübima iseendasse ning vaatama otsa ka kurvematele teemadele.

Adamson-Ericu muuseumis avatud uus näitus “Tasakaalust väljas” kutsub mõtisklema, kuidas oma elus ärevuse, töö, puhkuse, rõõmude, konfliktide, unistuste ja kohustuste keskel hoida vaimset tasakaalu. Nüüdisühiskonna valulikest teemadest kõnelevad kaheksa Eesti kunstniku tööd.

„Alustasin seda 2016 peale üht lahkuminekut, kus ma lõin suure köögilaua, selle peale sai pandud hunnik portselantaldrikuid ja kui läksid lauale liiga lähedale, siis laua all olev mootor hakkas neid taldrikuid ja tasse maha loopima. Aeg läks mööda ja tollase elukaaslasega sai ka ammu juba kõik pinged maha maetud, järgnev samm, mis oli mõistlik astuda, oli see, et parandaks need nõud ära,” ütles kunstnik Urmas Lüüs.

Kuid kasutatud lõng ei varja mõrasid, vaid aitab kõneleda uuest reaalsusest, mis on küll haavadega, ent mida tasub ehk aktsepteerida.

„Üks teema näitusel on üksildus. Karel Koplimetsa võimsad installatsioonid puudutavad seda teemat väga valulikult, kuidas teinekord ka rahvarohketes kohtades üksildustunne võib võimenduda, aga üksildus, mis on tänapäeva ühiskonna pandeemia isegi, nii sotsiaalteadlased räägivad, on tunne, see ei pruugi alati olla objektiivne asjade seis,” ütles näituse kuraator Karin Vicente.

Kahe nädala pärast algavad ka näitusega samal ajal kulgevad vaimse tervise teemalised loengud, mida peavad koostöös muuseumiga peaasi.ee portaali spetsialistid. Näitus jääb avatuks kuni selle aasta 13. oktoobrini.

Kommentaarid (0)

NB! Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt. Kommentaare ei toimetata. Nende sisu ei pruugi ühtida toimetuse seisukohtadega. Kui märkad sobimatut postitust, teavita sellest moderaatoreid vajutades linki “Sobimatu”!

Postitades kommentaari nõustud reeglitega.