"“Maksuküüru kaotamine ja rikastele raha juurde andmine tähendab, et veel rohkem asju jääb riigis tegemata."

Heido Vitsur, majandusteadlane
Taavi Aas: viime Eesti ehitussektori Euroopa tippude hulka (0)
10. juuni 2021
Majandus- ja taristuminister Taavi Aas. Foto: Mats Õun

“Eesmärk on viia Eesti ehituse tootlikkus lähima paarikümne aastaga Euroopa tippude hulka ning täna allkirjastatud ehituse pika vaatega loome eeldused nii selleks kui ka elukeskkonna kvaliteedi tõusuks,” ütles majandus- ja taristuminister Taavi Aas. 

Majandus- ja taristuminister Taavi Aas sõlmis kolmapäeval 16 osapoolega avaliku sektori ja erasektori koostöös valminud ehitusvaldkonna ülese kokkuleppe, mille alusel viia Eesti ehitus uuele tasemele, vahendab BNS.

Allkirjastatud arenguplaani eestvedajad võtsid ühtlasi ühise vastutuse see ellu viia. Allkirjastajate hulka kuuluvad ehitusvaldkonna ettevõtete, kohalike omavalitsuste, riigi ja kõrgkoolide esindajad, teatas majandus- ja kommunikatsiooniministeerium (MKM). 

Aas lisas, et ees on ootamas suured tehnoloogilised ja kliimakesksed väljakutsed, mille ületamiseks tuleb jõudsalt ehitada. “Statistika näitab, et hoolimata globaalsest hinnatõusust on ehitusmahud langemas. Et tagada meie ettevõtjatele ja inimestele tööd, peame vaatama tulevikku ning prognooside põhjal looma tingimused valdkonna stabiilseks arenguks,” toonitas Aas.

Ehituse pikk vaade sisaldab endas seitset suurt sammu, mille osas plaanib sektor ühiselt tööd teha. Nende hulgas on näiteks kohalike omavalitsuste võimekuse kasvatamine, targa tellija põhimõtete ja innovatiivsete praktikate edendamine ning ekspordi ja tööviljakuse kasvatamine.

“Kokkuleppe kesksel kohal on kvaliteetne elukeskkond kõige laiemas mõttes. See on oluline märksõna, mille õnnestumine sõltub valdkondadeülesest koostööst,” ütles dokumendi allkirjastanud Eesti Kunstiakadeemia arhitektuuriteaduskonna dekaan Andres Ojari.

Mitmete pika vaate tegevustega on MKM-i teatel juba algust tehtud. Ojari avaldas erilist heameelt arenguplaani osana digitaalehituse klastris loodud kõrgkoolide ümarlaua üle, mis keskendub kõigi kõrgkoolide koostööle teadus-, arendus- ja loometegevuses koos erinevate ehitusvaldkondade praktikatega. “Sellelt platvormilt saab loovalt ja targalt üheskoos edasi minna,” lisas ta.

MKM-i ja digitaalehituse klastri korraldatud seminaril lepiti kokku ka ehitusvaldkonna arengukomisjoni loomises. Komisjon hakkab koordineerima ehituse pika vaate täitmist ja selle tegevust hakkab juhtima MKM. Lisaks ehituse pika vaate allkirjastanutele kuuluvad komisjoni keskkonna-, rahandus-, kultuuri- ning haridus- ja teadusministeerium, samuti Eesti Linnade ja Valdade Liit.

Ehituse pika vaate koostööleppe allkirjastasid lisaks MKM-ile Eesti Arhitektide Liit, Eesti Ehitusettevõtjate Liit, Eesti Ehitusinseneride Liit, Eesti Ehituskonsultatsiooniettevõtete Liit, Eesti Ehitusmaterjalide Tootjate Liit, Eesti Taristuehituse Liit, Eesti Planeerijate Ühing, Eesti Puitmajaliit, digitaalehituse klaster, Eesti Kunstiakadeemia, Tallinna Tehnikaülikool, Tallinna Tehnikakõrgkool, Eesti Maaülikool, Tallinna Ülikool, ning Tallinna ja Tartu linnad. 

Kommentaarid (0)

NB! Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt. Kommentaare ei toimetata. Nende sisu ei pruugi ühtida toimetuse seisukohtadega. Kui märkad sobimatut postitust, teavita sellest moderaatoreid vajutades linki “Sobimatu”!

Postitades kommentaari nõustud reeglitega.