"Tantsimine on ju kogu inimkonnale üldomane nähtus. Seepärast on tantsukunst ka väga suures osas rahvusvaheline."

Rahvatantsu propageerija Sille Kapper-Tiisler
Palgalõhe on suur, aga siiski väiksemaks jäänud (0)
13. detsember 2021
Foto: Pixabay

Õhtuleht avaldas tabelid meeste ja naiste palgaerinevustest. Maksu- ja tolliameti (MTA) andmetel on meeste keskmine palk naiste omast vähemalt 10% suurem. Kõige suurem erinevus on tippspetsialistide hulgas, kus mehed teenivad koguni 27,4% rohkem kui naised.

Põllumajanduse, metsanduse, kalanduse ja jahinduse oskustööliste puhul on naiste mediaanpalk koguni 2,5% kõrgem meeste omast. Tuleb küll tõdeda, et statistikaameti number palgalõhe kohta on märksa suurem ehk 15-16%. Tegemist on Euroopa keskmisega.

Naised teenivad EL-is tunnis peaaegu 15% vähem kui mehed. Mis puudutab näiteks kõige suurema palgalõhega valdkonda nagu juhid ja tippspetsialistid, siis me ei saa ka rääkida mingist nn Eesti eripärast. Rahvusvahelise osalusega tippettevõtted eelistavad palgata võtmepostidele pigem mehi.

Vaatamata sellele, et naistele jääb suurem roll laste kasvatamisel ja see viib nende palgad võrreldes meestega allapoole, on Eestis palgalõhe pigem vähenenud: statistikaameti andmetel 2013. aastast 9,2%. Kogu statistika lööks aga omakorda uppi see, kui oleks võimalus arvestada juurde platvormitöötajate sissetulekud. Kuna kullerid ja taksojuhid on suuremas osas mehed, siis oleks tegelik number hoopis midagi kolmandat kui MTA ja statistikaameti välja pakutud 10-15%.

Kommentaarid (0)

NB! Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt. Kommentaare ei toimetata. Nende sisu ei pruugi ühtida toimetuse seisukohtadega. Kui märkad sobimatut postitust, teavita sellest moderaatoreid vajutades linki “Sobimatu”!

Postitades kommentaari nõustud reeglitega.