"Maailma parandamisega on üks segane lugu. Suurimad maailmaparandajad on enese meelest olnud Hitler ja Stalin."

Vladislav Koržets, luuletaja ja humorist
kliimapäev Jevgeni Ossinovski: Tallinlane on ühe maailma suurima kliimajäljega inimene (1)
06. juuni 2022
Foto Albert Truuväärt

„Meie liikuvus on väga autokeskne, meie hooned ei hoia sooja ja meie elekter tuleb suures osas saastavat põlevkivist,“ ütles Tallinna linnavolikogu esimees Jevgeni Ossinovski. „Seepärast on meie linnal ja meist igaühel tõsine vastutus vähendada oma koormust planeedile.“

Vaata galeriid (21)

Pühapäeval, 5. juunil leidis aset Kliimapühapäev, mis tõi Kadrioru parki kohale kliimateemadel arutlevad eksperdid, põnevad töötoad ning elurikkuse-õppematka.

Kliimamuutused ja -kava  täitmine on väljakutsed, mille ees Tallinn täna seisab. „Selle teema teadvuses hoidmine nii ametnikel kui ka kodanikel oli sündmuse eesmärk,“ rääkis linnavolikogu keskkonnakomisjoni esinaine Maris Hellrand. „Kuna meil on linnavolikoguistungitel tekkinud olukordi, kus mõned volinikud ei mõista päriselt kliimamuutuste olemust ja kahtlevad selles, siis kõigepealt saime teadlaste abiga ikkagi kinnituse, et kliimamuutused toimuvad ja need on inimtekkelised, see oli vaja üle korrata.“

Linn peab rajama Ossinovski sõnul vajaliku taristu, et linlastel oleks võimalik mugavalt ja turvaliselt liigelda rattaga, jala ja ühistranspordiga. „Samuti toetama korteriomanikke keskkonnasõbralike investeeringutega, juba sel aastal käivitame päikesepaneelide toetusmeetme korteriühistutele,“ lisas ta. „Samal ajal otsime koostöös soojaettevõtte Utilitasega viise, kuidas vähendada gaasi osakaalu meie kaugküttes.“

Ent keskkonnasõbralik muutus algab igaühest. „Jah, kohe ja praegu on paljudel võimatu autost loobuda, ent igaüks leiab võimaluse jätta autoga sõitmata ühel või kahel päeval nädalas,“ lausus Ossinovski. „Tasub meeles pidada, et lisaks paremale tervisele, turvalisemale ja puhtamale linnaruumile anname me sellega panuse globaalsesse võitlusesse elamiskõlbliku planeedi eest.”

Kliimapühapäeval toimus paneeldiskussioon teemal „Kuidas kliimakriisile vastata?“, kus osalesid Andres Marandi (Eesti Geoloogiateenistus), Jaanus Terasmaa (TLÜ), Kai Rosin (Keskkonnaagentuur) ning Tallinna Linnavolikogu esimees Jevgeni Ossinovski. Paneeli modereeris Maris Hellrand.

„Kokkuvõtvalt võiks öelda, et paneel lõpetas optimistlikult,“ kinnitas Hellrand. „Oleme kõik aru saanud, et kliimamuutused toimuvad inimtegevuse tulemusel, siis on põhjust arvata, et inimtegevus on võimeline neid ka leevendama ja peatama. Lihtsalt on vaja tahta seda teha, kokku leppida ja ei saa öelda, et oleme liiga väikesed panustama, kindlasti Eesti ja eriti Tallinn peavad tegema oma parima.“

Populaarsed olid Kliimapühapäeval toimunud praktilised töötoad. „Inimesed said oma rattale teha kerge hoolduse,“ sõnas Hellrand. „Prügi sorteerimise mäng oli inimestele väga silmiavardav, samamoodi kompostimine elusate vihmaussidega. Ma arvan, et sellised praktilised asjad on abiks ka kliima ärevuse ületamisel, on väikeseid asju, mida igaüks saab teha oma igapäevastest valikutes.“

Kommentaarid (1)

NB! Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt. Kommentaare ei toimetata. Nende sisu ei pruugi ühtida toimetuse seisukohtadega. Kui märkad sobimatut postitust, teavita sellest moderaatoreid vajutades linki “Sobimatu”!

Postitades kommentaari nõustud reeglitega.

Kliimaneutraalsus
6. juuni 2022 14:41
Kliimamuutus on vaid äärmuslaste masinkiri.