"“Maksuküüru kaotamine ja rikastele raha juurde andmine tähendab, et veel rohkem asju jääb riigis tegemata."

Heido Vitsur, majandusteadlane
Clevon algatab börsilt lahkumise (0)
24. juuli 2023
Pilt on illustratiivne. Taavi Sepp/Postimees/Scanpix Baltics

Mullu juuni lõpus Tallinna börsi alternatiivturul noteeritud Clevoni juhatus on otsustanud algatada ettevõtte aktsiatega kauplemise lõpetamise First North turul, seda tingimusel, et saadakse aktsionäride nõusolek, vahendas BNS.

Ettevõte esitab aktsionäridele 25. juulil otsuse eelnõu aktsionäride otsuse vastuvõtmiseks ilma koosolekut kokku kutsumata. Kavandatav otsus on lõpetada ettevõtte aktsiatega kauplemine First North turul. Ettevõtte aktsiatega kauplemise lõpetamise otsuse vastuvõtmiseks on vajalik, et poolt hääletaks kaks kolmandikku ettevõtte aktsionäride kõigist häältest, teatas Clevon börsile. 

Kui aktsionärid otsuse vastu võtavad, taotleb ettevõte aktsiatega kauplemise lõpetamist. Ettevõtte aktsionäride aktsiatega kauplemise lõpetamise otsus iseenesest ei too kaasa automaatset aktsiatega kauplemise lõppemist. Selleks on täiendavalt vajalik Nasdaq Tallinna noteerimisorgani poolt kauplemise lõpetamise taotluse rahuldamine. Börsi noteerimisorgan teeb otsuse kauplemise lõpetamise taotluse rahuldamise või tagasilükkamise kohta ühe kuu jooksul alates vastava taotluse esitamisest. 

Pärast Clevoni aktsiatega First Northil kauplemise lõpetamist on väikeaktsionäridel võimalik oma aktsiaid võõrandada nii enda poolt vabalt valitud isikutele kui ka ettevõtte olemasolevatele ja tulevastele investoritele. Clevoni juhtkond on seadnud eesmärgiks keskmises või pikemas perspektiivis aktsiate avalikult noteerimise, et ettevõtte investoritel oleks võimalik investeeringust headel tingimustel väljuda ja suurendada aktsiate likviidsust ning kaubeldavust. 

Võimaliku tulevikus toimuva aktsiate enamuse müügi korral on väikeaktsionäridel samuti võimalik oma aktsiad realiseerida. Ettevõttel on plaanis ühineda Clevon Investors AS-iga. Ettevõte plaanib laiendada kõigile firma väikeaktsionäridele Clevon Investors põhikirjaga väikeaktsionäridele antud kaasamüügiõigust olukorraks, kus müüakse enam kui 50 protsenti aktsiatest. Ettevõte kinnitab, et First Northilt lahkumise käigus käsitletakse kõiki aktsionäre võrdselt.

Ettevõtte aktsionäridel ei ole kohustust müüa oma aktsiaid seose börsilt lahkumise protsessiga. Vaatamata märtsis börsiteates avaldatud kavatsusele võtta väikeaktsionäride aktsiad üle, ei võta Clevon Investors üle ettevõtte väikeaktsionäride aktsiaid. Clevon Investorsil ei ole õnnestunud leida investorit, kes oleks valmis ettevõtte aktsiate ülevõtmist finantseerima.  Ettevõtte aktsionärid ei pea seoses First Northilt lahkumise protsessiga mitte midagi tegema ja aktsionärid jäävad Clevoni aktsionärideks ka pärast taotluse rahuldamist noteerimisorgani poolt.

Clevoni aktsionäridel ei ole võimalik vahetada oma aktsiad börsilt lahkumise protsessi käigus Clevon Investors AS-i aktsiate vastu kuivõrd aktsiate võimalik vahetus toimub ettevõtte ja Clevon Investorsi kavandatava ühinemise käigus.

Aktsiatega kauplemise lõpetamise põhjendusena tuuakse välja ettevõtte majanduslik seis ja asjaolu, et suur rahavajadus sunnivad otsima alternatiivseid rahastamisvõimalusi. Nimelt vajab ettevõte oma põhitoote ehk mehitamata ja teleopereeritava sõiduki ning selles sisalduva tehnoloogia arenduseks ja sõiduki turustamiseks pidevalt täiendavat kapitali.

Ettevõtte teatel on varem avalikult kaasatud rahalised vahendid lõppemas. Selleks, et majandustegevust jätkata, vajab firma kiiresti täiendavat kapitali. Laenu võtmine ei ole ettevõtte arengufaasi arvestades võimalike laenutagatiste puudumise tõttu võimalik. Seetõttu peab ettevõte kapitali kaasama aktsiaemissiooni kaudu.

Täiendava kapitali vajadus võib Clevoni juhtkonna hinnangul ulatuda mitmesaja miljoni euroni. Selliste vahendite kaasamine First North turu vahendusel ei ole suure tõenäosusega kasvufaasis ettevõtte poolt võimalik.

Kommentaarid (0)

NB! Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt. Kommentaare ei toimetata. Nende sisu ei pruugi ühtida toimetuse seisukohtadega. Kui märkad sobimatut postitust, teavita sellest moderaatoreid vajutades linki “Sobimatu”!

Postitades kommentaari nõustud reeglitega.

Seotud artiklid