"“Maksuküüru kaotamine ja rikastele raha juurde andmine tähendab, et veel rohkem asju jääb riigis tegemata."

Heido Vitsur, majandusteadlane
Video Rohkem kõrghaljastust, vähem reklaami ja fassaadivalgustust. Avalda oma arvamust: kuidas vähendada linnas valgusreostust (10)
15. september 2023
Linn kutsub valgusreostuse teemal kaasa mõtlema ja arvamust avaldama. Foto: Ksenija Kurs

Tallinn kutsub elanikke vastama küsimustikule valgusreostuse teemal, et välja selgitada, millised valgust kiirgavad objektid häirivad linlasi kõige rohkem. Linlased saavad arvamusi avaldada kuni 13. novembrini.

Taltechi tehtud uuringus lähtuti sellest, et linnad asuksid mere ääres ja oleksid rahvaarvult enam-vähem võrdsed. Kõige väiksem on uuringu põhjal valgusreostus Göteborgis, meist kolm korda vähem.

Lõplikke vastuseid tulemused ei anna, ent mõtlemist pakuvad küll.

“Kas oleme rohkem ehitanud või kõrghaljastust vähendanud, ega põhjused lõpuni selged ei ole,” ütles Tallinna tehnikaülikooli professor Argo Rosin.

Rosin toob esile, et kesklinnas peaks olema kõrghaljastust rohkem ja vältida tuleks kortermajade rajamist aedlinnadesse.

“On märgata, et võib-olla liiga kergekäeliselt ehitatakse korterelamuid nii Nõmmele kui ka mujale,” sõnas Rosin.

Mõtteainet pakub valgusreostus südalinnas, seal on palju büroohooneid ja rohkelt silmab reklaame.

“Võib-olla peaksime fassaadivalgustused natuke teises vaates üle vaatama, võib-olla need kiirgavad liiga taevasse,” sõnas Rosin.

“Minu jaoks number üks on leedekraanid, mõned on nii heledad, et see häirib,” ütles Tallinna kommunaalameti linnavalgustuse kavandamise juht Eva Tallo.

Vanalinna fassaadid on pimedal ajal säästurežiimil, linnamüüri puhul on arvestatud uudsete lahendustega. “See on vana valgusega võrreldes kümneid kordi vähem energiakulukas,” sõnas Tallo.

Nüüd oodatakse tallinlastelt aktiivset osalust valgusreostuse küsimustiku täitmisel ja arvamuste avaldamisel.

“Kui paljud sellest osa võtaksid ja annaksid teada, millised valgushäiringud linnas on, siis sealt me läheme juba edasi,” sõnas Tallo.

Elektrit tuleb mõõdukalt tarbida, harjuda tuleb mõistega valgusreostus. Loodetavasti ei hakka me nüüd kampaania korras välja lülitama vanalinna fassaadide ja kõrghoonete öist valgustust. “Maamärgid siiski annavad emotsiooni linnale, neid ära jätta ei oleks mõistlik,” ütles Tallo.

Linlased saavad arvamusi avaldada kuni 13. novembrini, tulemused saame teada järgmise aasta kevadeks.

Kommentaarid (10)

NB! Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt. Kommentaare ei toimetata. Nende sisu ei pruugi ühtida toimetuse seisukohtadega. Kui märkad sobimatut postitust, teavita sellest moderaatoreid vajutades linki “Sobimatu”!

Postitades kommentaari nõustud reeglitega.

OLESJA PODLESNAJA RAHASTAMINE
4. okt. 2023 17:38
OLESJA PODLESNAJA RAHASTAMINE Tere kõigile Suur tänu Jumalale OLESJA PODLESNAJA minu teele tagasi toomise eest. Kõigi oma rahaliste vajaduste või rahaliste raskuste korral võtke lihtsalt ühendust selle imelise naise OLESJA PODLESNAJAGA ja jääte igati rahule. See suurepärane naine on mind just aidanud väikese summaga 30 000 € ja see on minu jaoks enam kui piisav. Ta on südamega naine, tänu sellele imelisele naisele sain ma oma elatustaset ja võlga tõsta. Kui vajate väikelaenu, võtke nendega ühendust ja te ei pea pettuma. E-post: olesjapodlesnaja198@gmail.com AITÄH MÄRGE Kui te pole EESTIST, siis hoidke eemale.
linnakodanik
29. sept. 2023 13:09
Valgusreostus on üha süvenev probleem. Linnaelanike vaimse tervise ja linnalooduse huvides tuleks oluliselt piirata öist tänavavalgustust. Kella ühest öösel viieni hommikul võiks olla valgustatud ainult ristmikud. Öised valgusfassaadid peaks olema keelatud või väga kõrgelt maksustatud. Valgusreklaamide töötamisaeg ja valgustugevus peaksid olema piiratud. Valgusreostus on samasugune reostus nagu müra- ja õhureostus, millel on reaalsed kahjulikud mõju inimeste tervisele. Pimeduse kogemine on ülioluline.
Arvamused ja soovitused
23. sept. 2023 09:46
Lähtuma peaks sellest, milline valgustus: 1) Inimesi häirib: igasugused pimedal ajal vilkuvad reklaamid. Eriti need, mis paistavad eluruumidesse, kontoritesse jne. Lisaks veel maa sisse, suunaga taevasse paigutatud valgustid, mis pimestavad inimesi – vilkuvad reklaamid peaks pimedaajaks välja lülitama ja pimestavad maalambid üldse eemaldama. 2) Tagab turvalisust: Tänavavalgustus, hoonete ümbruste ja territooriumite valgustused – mida rohkem neid on, seda turvalisem on piirkond 3) Tekitab inimestes õdusa tunde ja muudab linnapildi ilusamaks: Igasugused mittevilkuvad tänavaelementide ja hoonete kaunistusvalgustused ning hoonete fassaadide ja mõnede ehitiste valgustused – mida rohkem seda on, seda kaunim on linnapilt. Mis puudutab haljastuse ja valgustuse kooslust, siis koos sellega eksisteerib veel kolmas komponent, milleks on haljastuse vahele püstitatud rajatised. Näiteks peale seda kui Männipark topiti paar aastat tagasi massiliselt täis suuri betoonist ja rauast atraktsioone, paistab see pimedal ajal nüüd eriti rõve välja, sest valgustatud tehislikud võõrkehad ei harmoniseeru mitte kuidagi mändidest loodusliku parkmetsa keskkonnaga. Tulemuseks on visuaalselt täiesti rikutud endine looduslikult kaunis park.
Valgusreostus
18. sept. 2023 03:30
1. tänavavalgustus peaks olema väljalülitatud alates 01.apr. ..... juuli lõpuni. 2. reklaamvalgustus peaks olema kõigil, töövälisel ajal, asutustel väljalülitatud - st. reklaam ei ole asutuse nimi 3. kõikides alla 1000 el., piirkondades pole vajalik tänavavalgustust pimeda ajal 01.00(ÜT liikluse lõpp) ...... 05.00(05.30 väljuvad esimesed ÜT). See on nõme , kus ühepere elamute rajoonides , kus km kohta 7 maja ja tulesid põleb kolmel tänaval iga 30-45 m tagant ...... 4. Nt. peatänavatel - Sõpruse, Pärnu , Narva , Mustamäe , Paldiski mnt jmt., Järvevana , .... võiks üle tulba ühe välja lülitada . Mõttetult siravad. Mis kasu oli kui üks loll mõtles välja , Nsv aegsed vilkuvad Jalakäijate märgid ei sobinud ja siis ei sobinud ka liig suure valgustusega tänavalamp neis kohtades, pandid uduLedid - ja siis järgmine tohlakas tuli mõistusele - kuulge , jalakäijat pole näha ja nii pandi uued lambid- võimsad , nendesse kohtadesse tagasi. Debiilikud ja raiskajad on need insenerid - TTÜ oli vist lõpetanud ja kõik suured maanteede targad... Kummaline on seegi , et tänapäevase tehnika juures - tikutops saadetakse Kuule ,aga ei suudeta tänavavalgustust juhtida muidu kui ainult kella või pimedaanduri abil? Kas sellistele teadlastele on üldse mökitamise eest raha vaja ? Ei suudeta mingi spektraalkiirte kaudu saada regulatsiooni süsteemi, milline arvutab ise vajaduse süttimiseks-kustumiseks piirkonnas. On meil teadlasi või ei ole ? Või on ainult mölisevad rohelised ? Niivõrd jälk on kuulata igapäevaseid uudiseid ja kui enne segas Sotsialism , siis nüüd segab kapitalism - kui projekti ei kirjutata ja raha ei pesta, ei saagi edasi ..... Teadlased ei peaks keskmisele palgale midagi rohkem lisaks saama kui nad midagi ei juuruta ja ei avasta , siis on neil õigus - mitte olla targutades ja oma habemekarvu kitkudes tähtsusega , osa veel lihtsalt akadeemikute ja professorite ametikohtadel palga pärast.
A.
16. sept. 2023 13:24
Kõik LED ekraanid reklaamidega võiks kaduda, vilkuvad ja mittevilkuvad. Ja osade kõrghoonete jubedad neoonvalgustid. (Näiteks Radissoni lähedal üks uuem kõrghoone oma värviliste kriipsukestega Ukraina lipu või vahel muudes värvides) Lambid ja selline ei häiri, need kõik muud valgustid võiks olla hubase kollaka/sooja tooniga. Lisaks võiks kaduda helireostus (igasugused reklaamid)
Maris Lond
16. sept. 2023 12:58
Kõige jubedamad on need "valgustid", mis maapinna/asfaldi sisse paigutatud ja valgust taeva poole suunavad, samas jalakäijaid pimestavad. Koristage ära ja mõelge selle idiootsuse asemele midagi normaalset välja.
Teadja
16. sept. 2023 11:59
Selleks, et tagada meeldiv jalakäijale kohane linnapilt tuleks kõigepealt alustada sellest, et linna tuleks ilusti täis ehitada. Iga maja ei vaja enda ümber muruväljakut. Kui on tihedam linn siis seda väiksem on linnapindala ning tänu sellele ka linna looduslik jalajälg väiksem. Kui ei saa aru mida mõtlen siis mine vanalinna ja näed kui meeldiv on linnaplaneering mis kulgeb mööda teeääri. Pimedal ajal peaks linnas loomulikult olema palju valgust. Kui inimene soovib elada pimedas metsas ning hommikusööki põtradega jagada siis koligu maale.
Sinder
16. sept. 2023 09:41
Linnavalgustus? Illumineerimine on kunst, lausa kaunis kunst, nagu ka arhitektuur. Avaliku ruumi, s.o enamus linnaruumist, illumineerimine ning valgustamine (need mõisted kattuvad üksnes osaliselt) erineb oluliselt eraruumi (ka linnas on osa ruumist eraruum, mitte avalik ruum) valgustamisest ning illumineerimisest. Siin on kompromissi koht. Tänases Tallinnas jääb meie võimaluste piiresse asja parandada "tuletõrje korras", s.o kõrvaldada kõige hullemad möödalaskmised. Valgustuse ja illuminatsiooni planeerimine linnaruumis, selle põhimõtted ja reeglid, jäävad tulevikuks. Siis peab see olema teemaplaneeringutega asjakohastatud asumite kaupa ja ka laimalt ümbritseva keskkonna vähema valgusreostuse vältimise teema. Üldplaneeringu, detailplaneeringute, eskiisprojektide, teostusdokumentatsiooni ning järelevalve skeene tuleks seejärel.
Margus-Mauno
15. sept. 2023 21:43
Aastas korra võiks talvel jõulukuul ikka särada , niigi on linn pool pime ja valgust päeval olematu (pilves ilma puhul) siis fassaadide valgustamine toob ikka hea tuju ja teeks tuju palju helgemaks. Pigem need kurikuulsad paugutajad ja ilutulestiku enneaekset kasutamist võiks piirata , kaugel pole enam aeg kus terve linn kaigub mingite ilutulestiku laskudes järgi. Mullu oli küll lausa häiriv kui keegi arvas et kl 2 öösel laseks 10 min jutti ilutulestiku nii et terve mustamägi kaikus 12 dets. 2022 aastal. Kellel tõesti see valgusti häiriv pangu kardinad ette.
Arvamus
16. sept. 2023 07:56
Täitsa nõus, et igasugune lärm ja müra on kordades hullem. Selle eest ei peida end tavaliselt kuhugi. Häiriva valguse puhul aga tõesti, piisab vaid tihedamatest kardinatest ja ongi rahu majas. Ja kellel omal kardinate ostmiseks raha ei ole, küsigu linnavalitsusest toetust!