"“Maksuküüru kaotamine ja rikastele raha juurde andmine tähendab, et veel rohkem asju jääb riigis tegemata."

Heido Vitsur, majandusteadlane
Tallinnas osaleb haridustöötajate streigis ligi 3380 munitsipaalkoolide töötajat (1)
19. jaanuar 2024
Esmaspäeval algab õpetajate streik. Foto: Pixabay

Esmaspäeval, 22. jaanuaril algaval üleriigilisel üldhariduskoolide õpetajate tähtajatul streigil osaleb enamik Tallinna munitsipaal üldhariduskoole. Kolmapäevast, 24. jaanuaril alustavad toetusstreiki ka alus-, huvi- ja kutseharidusasutuste töötajad.

Haridustöötajate üldstreigis osaleb 57 munitsipaal üldhariduskooli kokku 2917 õpetajaga ning toetusstreigis osaleb 460 üldhariduskoolide haridustöötajat. Ainsana ei osale streigis Tallinna Kadaka põhikool, kus õpivad hariduslike erivajadustega lapsed. Toetusstreigis 24.–26. jaanuarini osaleb ka 2058 haridustöötajat 106 lasteaiast ning 114 töötajat 4 huvikoolist, Kopli ametikooli töötajad streigivad 24. ja 25. jaanuaril.

Tallinna haridusameti juhataja Kaarel Rundu sõnul on kõik haridusasutused streigipäevadel avatud. „Algklassilastele pakutakse alternatiivseid tegevusi koolimajades.​ Põhikooli 4.–9. klassid ja gümnaasiumiklassid on valdavalt distantsõppel, kavandatud on ka projektõpe ja iseseisev töö. Kõik lasteaiad on avatud ja seal tegutsevad valverühmad. Koolipäevade korraldamisse ja valverühmadesse on kaasatud mittestreikivad õpetajad ja muu personal, asendustöötajad, lapsevanemad ning külalisõpetajad, samuti ka haridusameti spetsialistid,“ selgitas Rundu ja lisas, et streigi ajal on lastele tagatud nii toitlustus kui ka koolitervishoiuteenus.

Streikivate haridustöötajate säilitatakse Tallinna linna, Tallinna alushariduse juhtide ühenduse, Tallinna koolijuhtide ühenduse ja Tallinna haridustöötajate liidu kokkuleppest tulenevalt palk esialgu kolmel päeval. „Töötasu säilitatakse üldhariduskoolide õpetajatele ja tugispetsialistidele (sh logopeedid, psühholoogid, sotsiaalpedagoogid, eripedagoogid), kes streivad 22.–24. jaanuaril ning kutse-, huvikooli- ja lasteaiaõpetajatele ning lasteaedade tugispetsialistidele, kes osalevad toetusstreigis 24.–26. jaanuaril,“ täpsustas Rundu.

Linna poolt on koolidele alternatiivsete tegevustena pakutud liikumisrakenduse FitSphere sammude väljakutset „Toetussammude tervise heaks” ning rakenduse TriumfHealth personaliseeritud teaduspõhise vaimse tervise ning heaolu mängu „Triumfland Saga” litsentsi.

Tallinna keskraamatukogu ja haruraamatukogud pikendavad streigi ajal oma lahtiolekuaegu ning ootavad lapsi ja noori sinna lugema ja õppima, sõpradega mõtte- ja lauamänge mängima, kasutama IT-vahendeid jm raamatukogu võimalusi. Eestikeelse kirjanduse osakond (Estonia pst 8) on avatud 9–20 ja võõrkeelse kirjanduse osakond (Liivalaia 40) on kell 9–19. Haruraamatukogud on avatud kell 9–17, seda ka esmaspäeval, mil nad tavaliselt on suletud.

Märksõnad:
Kommentaarid (1)

NB! Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt. Kommentaare ei toimetata. Nende sisu ei pruugi ühtida toimetuse seisukohtadega. Kui märkad sobimatut postitust, teavita sellest moderaatoreid vajutades linki “Sobimatu”!

Postitades kommentaari nõustud reeglitega.

erica
20. jaan. 2024 00:36
This article is a gem, offering a comprehensive yet concise overview of this topic. The clarity of expression and well-structured arguments make it an enjoyable and educational read. ❤️

Seotud artiklid