"“Maksuküüru kaotamine ja rikastele raha juurde andmine tähendab, et veel rohkem asju jääb riigis tegemata."

Heido Vitsur, majandusteadlane
Õpetaja pärast streiki: Õpilased on üllatunud, kui vähe meie palk tõuseb (7)
04. veebruar 2024
Õpetajate streik tõi neile 17-eurose palgatõusu. Foto: Ilja Matusihis

Kuigi õpetajad saavutasid streigiga tillukese palgatõusu, tuleb nende töökoormuse ja karjääriga edasi tegeleda. Streigi tulemusel tõuseb õpetajate miinimumpalk kuus 17 euro võrra, millest läheb veel maha tulumaks.

Õpetajate streik tõi koolidesse nädala kestnud õppimispausi, nüüd aga tuleb tekkinud lünki täitma hakata. Abilinnapea Andrei Kante nentis, et kogu õppematerjali tagantjärgi õpetada pole muidugi kohe võimalik. “Samuti ei tohiks õpetajatel  tekkida kokku leppimata ületunnitööd ja õpilaste nädalakoormust ei tohi samuti ületada. Samas võib kokku leppida muud lünkade kõrvaldamise meetodid. Võib kasutada näiteks konsultatsioone või anda õppematerjali kompaktsemalt.”

Kante kinnitusel tuleks pakkuda õpiabi ja tuge õpilastele, kes jäid streigi tõttu oma ainetest ilma. “Sellega kaasnevad muidugi tööjõukulud, mille suhtes võiksid koolijuhid ise otsustada, mil moel nad seda õpetajatele kompenseerivad,” lausus ta.

Kõrgem palk ka tagantjärgi

Samal ajal tõstab Tallinn samuti õpetajate palga alammäära ning maksab selle õpetajatele välja tagantjärgi, kuid selleks tuleb esmalt ära oodata valitsuse vastav määrus. “Alammäära uus kokkulepe saavutati 1820 euro osas ning linnavalitsus hakkab sellest lähtuma oma uute otsuste tegemisel,” ütles Kante. “Kehtestame uue palga alammäära üldhariduskoolide õpetajatele, lasteaiaõpetajatele, samuti huvi- ja kutsekoolide õpetajatele.”

Streigi tulemusel tõuseb õpetajate miinimumpalk kuus 17 euro võrra, millest läheb veel maha tulumaks. Reaalkooli ajaloo- ja ühiskonnaõpetuse õpetaja Madis Somelar rääkis, kuidas õpilased olid nii väiksest palgatõusust üllatunud. “Õpilased said riigi kommunikatsioonist aru, et õpetajate palk ühe antava tunni kohta tõuseb 17 euro võrra,” lausus ta.  

 

Madis Somelari sõnul arvasid õpilased ekslikult, et õpetajate palk tõuseb ühe antava tunni kohta 17 euro võrra.
Pilt: Scanpix

Õpetajad nõustusid lõpetama streigi kollektiivlepingu eest, mis lubab, et nelja aasta pärast on nende palk 120% Eesti keskmisest. Samuti lubab leping senisest motiveerivamaid karjäärivõimalusi. Sest nt kümme aastat tagasi said õpetajad pürgida vanemõpetajaks ja sealt edasi õpetaja-metoodikuks. “Õpetaja-metoodikuks saamiseks oli sul vaja kirjutada õpikuid ja teisi juhendada ” lausus reaalkooli direktor Ene Saar. “Ja see lisatöö oli ka eraldi tasustatud.”

Kogemus praegu ei loe

“Kuigi esialgne kokkulepe õpetajate palga alammäära tõusu osas on valitsusega sõlmitud, on läbi rääkimata õpetajate koormus ja karjäärimudel. Need on märksa keerulisemad küsimused,” nentis Kante.

Praegu teenivad nii alustav kui ka 40-aastase staažiga õpetaja üldjuhul õpetajatele mõeldud miinimumpalka. Kõrgemat palka saavad õpetajad, kes annavad rohkem tunde, on klassijuhatajad või täidavad muid lisakohustusi.

Tallinnas streikis seitse päeva märkimisväärne hulk õpetajaid. Kante tõi välja, et streigi haripunktis 24. jaanuaril streikis linna üldhariduskoolides ligikaudu 3200 õpetajat. Toetusstreigist osa võtnud lasteaiatöötajate hulk ulatus 2000 inimeseni. “Üldiselt streikijad ja nende toetajad järgisid ka neid kokkuleppeid, mida eelnevalt linnavalitsusega sõlmiti,” lausus abilinnapea. “Isegi kui meil polnud kokkulepet töötasu säilitamise osas pärast kolme esimest päeva, siis koolid ikkagi pakkusid alternatiivseid tegevusi õpilastele.”

Kommentaarid (7)

NB! Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt. Kommentaare ei toimetata. Nende sisu ei pruugi ühtida toimetuse seisukohtadega. Kui märkad sobimatut postitust, teavita sellest moderaatoreid vajutades linki “Sobimatu”!

Postitades kommentaari nõustud reeglitega.

hmm
5. veebr. 2024 14:43
Õpilastel on alati palkadest väärarusaam ja kujutava näiteks ette, et nad ise hakkavad suurt palka teenima. Tegelikult ei jõua tiulevikus enamik õpilastest õpetajate palkadele ligilähedalegi, sest õpetajate palk on juba praegu väga kõrges detsiilis.
miks kisutakse oma arvamuse varjamiseks õpilaste suust justkui tulnu, päringuks ?
5. veebr. 2024 04:54
las Someral räägib , kuidas riik on tasuta koolitanud 2300 pedakat , kel pole kavaski olnud minna oma Ülikooli erialale, peaksid selle kinnimaksma riigile. teiseks, pidevalt sulgetakse koole ja kuhu need pedagoogid kaovad või nende palgaraha - jääb ju üle KOV , samuti riiklik osa? Ikka ei tule täpset vastust ja ükski pruntmokk ei küsi ka - palju on selle pedagoogi palga alla käivaid pedagooge ? Millistes haridusasutuse liikides?
solidaarsus
4. veebr. 2024 20:04
solidaarsuse mõttes peaks ka peaministri brutopalka tõstma 17 eur
Tõdemus
4. veebr. 2024 10:34
Ja mida te siis õieti ootasite? Mõni päev sisuliselt vaid osalist töökatkestust suudavad mõne otsustaja kusagil meelt muutma panna? Kui kogu sellele kehvapoolsele etendusele samuti nagu õpetajad oma õpilaste töödele-tegemistele hinde peaks panema, vaevalt see ühest-kahest kõrgemale küüniks, sest selleks ei ole lihtsalt ühtki mõistlikku põhjust. Sest kui valitsus leiab ilma igasuguste raskusteta sadu miljoneid Ukraina toetamiseks ega leia samas sinna kõrvale enam kümmet miljonitki oma õpetajatele, keda vanasti lugupeetavalt ka maa soolaks nimetati, siis hakkan juba kahtlema, kas meie õpetajad üldse sedagi rahagi väärivad, mis seni saanud on, olgu siis või juba seetõttu, et meile sellised otsustajad on osanud koolitada-kasvataja ehk siis nagu vanasti öeldi: eks need ole omad vitsad, mis neid nüüd peksavad.
Sinder
4. veebr. 2024 10:24
Pealinna külje all, Harku vallas, tegi vallavõim osava uuenduse. Nimelt tõsteti õppetöö abipersonal (logopeedid, psühholoogid jne) valla õppeasutustest vallamajja, ametiasutuse uude teenistusse. Et siis enne oli kool tööandja, nüüd on avalikus teenistuses täitevvõimu organis. Sellega kergitati ligi poolesaja kõrge kvalifikatsiooniga antvärgi prestiiži. Kooli juhataja enam ei kamanda ja kooli palgalehel ei ole. Ametiasutuse struktuuris ja koosseisus olevate, ligi poolesaja tegelase, sotsiaalne seisund muutus pöördeliselt. Palk ja prestiiž on hoopis teisest partituurist.
Harku vallast sai eraldi perearstikeskus ?
5. veebr. 2024 04:48
arvestades debiilsust paljudes KOV , on võimalik- et seal ongi rohkem vaja selliseid spetsialiste :)
Hooja Skansen Hanken
4. veebr. 2024 10:08
See on eluga tutvunemisel asendamatu teadasaamine ning kogemus. Nüüd mõistavad õpilased sügavuti põhjuslike seoste ahelat, miks õpetajate üle kodus ja avalikus ruumis irvitatakse, et nad on tolvanid (v. palvanõ), kelle asi on teha mis kästakse. Odava töö tegijad, sohikud ja viletsad. Allpool kohvi-kioski müüjat.

Seotud artiklid