"“Maksuküüru kaotamine ja rikastele raha juurde andmine tähendab, et veel rohkem asju jääb riigis tegemata."

Heido Vitsur, majandusteadlane
Õiguskantsler sai Tallinna linnapea valimiste kohta pöördumise (1)
19. aprill 2024
Õiguskantsler Ülle Madise. Foto: Mats Õun (arhiiv)

Õiguskantsler Ülle Madise sai pöördumise, milles tal paluti hinnata Tallinna volikogus linnapea valimistel toimunut ja hääletamise salajasust, sedastab BNS viitega Postimehele.

Õiguskantsler ütles, et kohaliku omavalitsuse korralduse seaduse ja Tallinna põhimääruse järgi peab linnapea valimine tõepoolest olema salajane. “Salajasuse põhimõtte eesmärk on anda hääletajale vabadus valida vastavalt oma südametunnistusele,” lausus Madise.

Õiguskantsler tõi välja, et hääletajat ei tohi otse ega kaude panna olukorda, kus ta vabadus on piiratud näiteks faktilise kohustusega tõendada, mil moel ta hääletas. “Sestap on taunitav ka näiteks oma hääletussedeli pildistamine ja foto näitamine teistele, samuti hääletussedelite täitmine eelnevalt kokku lepitud mustri järgi või eri värvi pliiatsitega. Hääletamise salajasus on nii hääletaja õigus kui ka kohustus,” ütles Madise. Õiguskantsler viitas sellele, et kui soovitakse hääletamise salajasuse põhimõttest loobuda, tuleb selleks eelviidatud seadust ja määrust eelnevalt muuta.

Tallinna linnavolikogu Keskerakonna ja Eesti Konservatiivse Rahvaerakonna (EKRE) fraktsiooni 39 saadikut esitasid neljapäeval umbusaldusavalduse linnapea Jevgeni Ossinovskile, tuues põhjuseks linnapea valimistel salajaste valimiste printsiibi eiramise, mistõttu oli võimalik volinikke mõjutada ja survestada.

Tallinna linnavolikogu Keskerakonna fraktsiooni esimehe Kalle Klandorfi sõnul rikuti möödunud pühapäeval Tallinna linnapea valimistel valimiste üht keskset põhimõtet – salajasuse printsiipi. “Linnapea valimiste hääletuse kolmas voor ei olnud salajane, sest neli fraktsiooni kasutasid hääletusel koodi, et tuvastada, kas nende liikmed hääletasid vastavalt kokkuleppele,” ütles Klandorf.

Keskerakonna fraktsiooni esimees lausus, et kolmanda hääletusvooru sedelite vaatlusest järeldub, et neli võimuliidu erakonda on hääletusel kasutanud valimissedelite märgistamist, et aru saada, kuidas nende fraktsioonide liikmed hääletavad. 

Tema sõnul on mitmeid teateid ja tõendeid sellest, et saadikud ka pildistasid pühapäevasel hääletusel oma hääletussedeleid.

Klandorf lisas, et vabariigi valimiskomisjon on viimati 2023. aastal toonitanud, et valimissedeli pildistamine ja selle pildi levitamine rikub valimiste salajasuse põhimõtet ja võimaldab inimesi survestada.

Kommentaarid (1)

NB! Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt. Kommentaare ei toimetata. Nende sisu ei pruugi ühtida toimetuse seisukohtadega. Kui märkad sobimatut postitust, teavita sellest moderaatoreid vajutades linki “Sobimatu”!

Postitades kommentaari nõustud reeglitega.

lahe tekst on see : irw, Talinna
19. apr. 2024 22:50
https://www.err.ee/1609318806/linnapea-valimisel-osalemata-jatnud-keskerakondlased-voisid-kaotada-kaebeoiguse Linna volikogu liige pole suutnud isegi eesti keeles kirjutada : TALINNA LINNAVOLIKOGU KESKERAKONNA FRAKTSIOONI PÖÖRDUMINE

Seotud artiklid