"“Maksuküüru kaotamine ja rikastele raha juurde andmine tähendab, et veel rohkem asju jääb riigis tegemata."

Heido Vitsur, majandusteadlane
Maarjamäe jalgpallihallist: kõige perspektiivsem on lahendada vaidlus läbirääkimiste teel (1)
03. august 2021
Foto Albert Truuväärt

“Hiljuti valminud kommunismiohvrite memoriaali ja Maarjamäele planeeritava jalgpallihalli „visuaalse konflikti” lahendamiseks on justiitsminister teinud ettepaneku jalgpallihalli detailplaneering tühistada. Kindlasti ei ole mõistlik lahendada küsimust „jõumeetodil“, otstarbekam on leida lahendus pooltevahelisel kokkuleppel,” kirjutab arvamusloos riigihalduse ministri nõunik Risto Kask.

Advokaadibüroo palkamine Justiitsministeeriumi poolt selgitamaks välja Maarjamäe jalgpallihalli detailplaneeringu kehtetuks tunnistamise perspektiiv, jätab mulje, nagu oleks muud võimalused jalgpallihalli küsimuses lahenduse leidmiseks ammendunud. See ei vasta tõele.

Senised läbirääkimised jalgpallihalli asukoha osas on olnud pigem paljulubavad. Riigi esindajad, FC Levadia, memoriaali ja jalgpallihalli arhitektid ning huvigrupid on kohtunud nii ühiselt kui eraldi. 2020. aasta oktoobris, kui kõik osapooled ühise laua taga istusid, lepiti kokku esialgses suusõnalises kompromissis, mille kohaselt leitakse jalgpallihallile asenduspind ning Maarjamäele rajatakse jalgpallihalli asemel jalgpalliklubi klubihoone. Selle lahendusega olid kõik osapooled nõus.

Lahendus tuleks leida kokkuleppe teel

Asenduspinda otsiti nii riigimaade, munitsipaliseerimata maade, kui ka Tallinna linnale kuuluvate maade hulgast. Eelistus võimalike alternatiivsete asukohtade osas oli, et pakutavad asukohad oleksid praeguse asukoha vahetus läheduses. Riigimaade hulgas sobivat pinda ei olnud, kuid Tallinna linn ühe võimaliku krundi leidis – Maarjamäe jalgpalliväljakust ca 8 minutilise autosõidu kaugusel Lasnamäe veerel.

Siiski jäi lõplikult kokku leppimata, mis tingimustel asukohavahetus toimuks ning millised saavad olema erinevate osapoolte panused. Teadupärast ei olnud tegemist enam ainult riigi ja Levadia jalgpalliklubi, vaid ka Tallinna linn vahelise küsimusega. Läbirääkimiste ajal muutus valitsus ja seoses sellega jäi teema ajutiselt pausile. Seejärel jõudis kehtestamiseni jalgpallihalli ehitust võimaldav detailplaneering.

Kuna vahepealsel ajal sisulisi läbirääkimisi ei peetud, ei ole ka praeguseks tõsiseltvõetavaid lahendusi kokku lepitud. Arusaadav, et huvigrupid muretsevad, et jalgpallihalli hakatakse nende arvamust eirates ehitama, kuid pigem ei ole see tõenäoline. Levadia jalgpalliklubi on kinnitanud, et nemad on jätkuvalt kompromissiks valmis, sama on kinnitanud ka Tallinna linna esindajad. Lahendus on leitav ja seda tuleks otsida pooltevahelise kokkuleppe teel, mitte juriidiliste sammudega ähvardades.

Sporti tuleb toetada, mitte pidurdada

Loodetavasti ei jäta Maarjamäe jalgpallihalli puudutav muljet, nagu töötaks riik jalgpalli kui spordiala vastu. Pigem vastupidi on riik pidanud oluliseks, et sportimise võimalused erinevates Eesti paikades paraneksid. Näiteks toetas valitsus sel aastal jalgpallihallide rajamist kuue miljoni euroga, mis jaotati Pärnu, Rakvere, Kuressaare ja Jõhvi vahel. Möödunud aastal toetati jalgpallihallide rajamist Tartus, Viljandis, Raplas ja Haapsalus. Igati mõistlik on jalgpalli toetada ning aidata spordiala arendamisele kaasa ka Tallinnas.

Jalgpalli harrastamine Maarjamäel kindlasti jätkub, sest jalgpalli väliväljakud ei ole sealt kuhugi kolimas. Kuhu rajatakse sinna planeeritud jalgpallihall, selgub loodetavasti lähiajal sõbralike läbirääkimiste teel. Oluline on, et sportimisvõimalused piirkonnas ei halveneks. Kõiki osapooli ja huvigruppe rahuldav lahendus on kindlasti saavutatav.

Kommentaarid (1)

NB! Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt. Kommentaare ei toimetata. Nende sisu ei pruugi ühtida toimetuse seisukohtadega. Kui märkad sobimatut postitust, teavita sellest moderaatoreid vajutades linki “Sobimatu”!

Postitades kommentaari nõustud reeglitega.

Piritalane
3. aug. 2021 16:04
Jalgpallihalli oleks võinud ikkagi ehitada, lastel talvel soojem trenni teha..lärmi oleks ju ka vähem?!