"“Maksuküüru kaotamine ja rikastele raha juurde andmine tähendab, et veel rohkem asju jääb riigis tegemata."

Heido Vitsur, majandusteadlane
EKA tudengid vormivad Mustamäel sajast tonnist lumest konnapere ja kärbse (0)
16. jaanuar 2024
Lumeskulptuur. Foto: Kail Timusk

Mustamäel Kadaka staadionil avatakse reedel Eesti kunstiakadeemia (EKA) vabade kunstide teaduskonna tudengite lumest vormitud konnapere ja kärbes, vahendab BNS.

Ühiselt kuhjati ja tambiti kahte suurde vormi ligi 100 tonni lund, mis sulailmaga mõnevõrra väiksemaks muutus, kuid külmade naastes hakkasid EKA tudengid Kail Timusk, YiYang Sun, KitKit Para ja Mia Mai Seppel massiivsetest lumekuubikutest kujusid tahuma ja peagi vaatavad staadionil tõtt konnapere ja kärbes.

Kadaka staadioni juhataja Nikita Tšerednitšenko sõnul koguneb talviti Kadaka staadionile hulk lund, mis on vaja jalgpalliväljakult ja jooksurajalt ära lükata, et spordisõbrad saaksid staadionil treenida. “Tuli idee midagi suurte lumemassidega ette võtta ja nii kutsusime appi EKA tudengid, kes aitaks mustamäelastele sellest midagi erilist välja võluda,” ütles Tšerednitšenko.

Idee suurema, 5 x 5 meetrisest lumekuubikust tahutud skulptuuri kujundiks tuli EKA animatsiooni erialal õppivalt välistudengilt YiYang Sunilt, kes hämmastus imelisest loodusnähtusest, Alaska puukonnast. Konn külmub talviti ära, tema süda seiskub, kuid ärkab kevadel taas ellu ja jätkab oma toimetamist tavarütmis edasi. Hiinast pärit Yiyangile on Eesti talved eksootilised ja Alaska konna staadionile toomine on justkui imetlusžest siinsetele talvitujatele, kes krõbeda külmaga edasi spordivad.

“Kuulsin, et Alaska puukonnad elavad talve üle nagu jääskulptuurid. 60% nende kehast külmub ära, hingamine ja süda seiskuvad. Nad justkui haihtuks,” kirjeldab Yiyang. “Hiinas on traditsioon vabastada 29. jaanuaril puuriloomad ja paluda oma ellu õnne. Eelmisel aastal tegin puukonnast lühianimatsiooni ja panin keraamilised konnad vee peale ning osad külmutasin ära. Filmides ei kujutanud ma ette, et 2024.aastal teeme päriselt sellest lumekonna.”

Lumeskulptuuride rajamist juhendas EKA installatsiooni ja skulptuuri eriala teise kursuse tudeng Kail Timusk, kes on loodusskulptuuriga kokku puutunud juba pea 12 aastat.

Reedel, 19. jaanuaril kell 18 algaval lumeskulptuuride avamise tseremoonial osalevad Mustamäe linnaosa vanem Aivar Riisalu ja EKA õppeprorektor Anne Pikkov, koos teoste autoritega. Ühtlasi saab näha Yiyang Suni spetsiaalselt loodud animatsiooni projektsiooni, pühendusega looduse imele, Alaska puukonnale.

Kommentaarid (0)

NB! Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt. Kommentaare ei toimetata. Nende sisu ei pruugi ühtida toimetuse seisukohtadega. Kui märkad sobimatut postitust, teavita sellest moderaatoreid vajutades linki “Sobimatu”!

Postitades kommentaari nõustud reeglitega.