"“Maksuküüru kaotamine ja rikastele raha juurde andmine tähendab, et veel rohkem asju jääb riigis tegemata."

Heido Vitsur, majandusteadlane
VIDEO. Tuhanded õpetajad ei tööta üldse koolides (0)
07. veebruar 2024
FOTO: Kuvatõmmis

Tallinnas valitseb õpetajate puudus, ent Arenguseire Keskuse värskest raportist selgub, et kõige suurem pedagoogide reserv on just Harjumaal.

„Tallinna mõistes me räägime 790 õpetajast, kes on omandanud hariduse, kuid praegu haridussektoris ei tööta ,“ ütleb Tallinna Haridusameti juhataja Kaarel Rundu. Iga õppeaasta alguses on tema sõnutsi puudu 200-250 õpetajat nii lasteaedades kui ka koolides. Lisaks viibib kogu süsteem hetkel eestikeelsele õppele ülemineku staadiumis, mis suurendab vajadust õpetajate järele veel eriti tugevalt.

Aastail 2005-2022 on ülikoolides õpetajakutse omandanuid 6218 inimest, kellest tänaseks ei tööta koolis 2337 ehk 38 protsenti. „Iseenesest on meil ju palju inimesi, kes ei tööta oma erialal,“ nõustub Arenguseire Keskuse ekspert Eneli Kindsiko. „See põles probleem, kui meil ei oleks nii suurt õpetajate puudust.“

Suur koormus ja väike palk pole ainsad tegurid, mis õpetajaid koolist eemale peletavad. „Palganumber pole ainuke asi, mis inimesi kooli toob ja neid sealt ära viib,“ lausub Kindsiko. „Hästi olulised on ka suhted koolis. Suhted lastega, suhted kolleegidega, suhted juhtide ja lapsevanematega.“

Head peibutusmeetodit 2337 potentsiaalse õpetaja kooli tagasimeelitamiseks paraku pole. Rundu sõnul on kokku lepitud, et vaadatakse üle õpetajate karjääri- ja kompetentsimudel. Samuti on Tallinn töötamas välja värbamistuge, mille eesmärk on viia keskselt läbi värbamiskampaaniaid ja pakkuda sisseelamistuge alustavatele õpetajatele. „Vaadata üle ka need motivatsiooni- ja väärtuspaketid, mida saame pakkuda,“ lisab Rundu.

Raporti „Õpetajate reserv Eestis“ koostajate üks ettepanek on eristada õpetajaid nende töökoormuse alusel, mida Rundu sõnul Tallinnas kohati ka rakendatakse.

Märksõnad:
Kommentaarid (0)

NB! Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt. Kommentaare ei toimetata. Nende sisu ei pruugi ühtida toimetuse seisukohtadega. Kui märkad sobimatut postitust, teavita sellest moderaatoreid vajutades linki “Sobimatu”!

Postitades kommentaari nõustud reeglitega.