"“Maksuküüru kaotamine ja rikastele raha juurde andmine tähendab, et veel rohkem asju jääb riigis tegemata."

Heido Vitsur, majandusteadlane
Trumpi kliimasabotaažihirmus on Pariisi kliimakokkuleppele alla kirjutanud juba 60 riiki (0)
22. september 2016
Scanpix

Eelmise aasta lõpus Pariisis sõlmitud kliimakokkuleppele on alla kirjutanud juba 60 riiki ning kõigi eelduste kohaselt jõustub lepe täielikult juba selle aasta lõpuks. Kui tavaliselt võtab rahvusvaheliste lepete jõustumine aastaid ja aastakümneid, siis kliimaleppe sõlmimist on kannustanud Donald Trumpi lubadus presidendiks saades lepe tühistada.

Eelmisel detsembril Pariisis sõlmitud ajaloolisele kliimakokkuleppele oli kolmapäeva seisuga alla kirjutanud juba 60 riiki, kelle heitgaasimäär kokku moodustab globaalsest heitmemäärast 48 protsenti. Seaduseks saamiseks peab kokkuleppe heaks kiitma vähemalt 55 riiki, kelle koondheitmemäär peab globaalsest tervikust moodustama vähemalt 55 protsenti, kirjutab Los Angeles Times.

Maailma suurimad reostajad  USA ja Hiina kirjutasid leppele ametlikult alla sellel kuul, paljud väiksemad riigid tegid seda juba kevadel ning 31 riiki, kelle hulgas on näiteks Brasiilia, Singapur ja Araabia Ühendemiraadid, kirjutasid ametlikult alla selle nädala kolmapäeval toimunud ÜRO tseremoonial.

Tseremoonial kõnega esinenud USA riigisekretär John F. Kerry oli kindel, et kokkulepe jõustub juba sellel aastal, tõenäoliselt mitte hiljem kui novembris, kui Marokos toimub järgmine rahvusvaheline kliimakonverents.

Tavaliselt on rahvusvaheliste lepete seaduseks saamine võtnud mitmeid aastaid, kuid kliimaleppe ratifitseerimise erakordne kiirus näitab, et maailma riigid tunnevad muret nii kliima- kui poliitikamuutuste pärast.

Paljud maailmaliidrid ja ÜRO ametnikud on mures leppe saatuse kohta juhul kui vabariiklaste presidendikandidaat Donald Trump novembris USA presidendivalimised võitma peaks. Nii praegune USA president Barack Obama kui demokraatide kandidaat Hillary Clinton on kliimaleppe tugevad toetajad, kuid kliimamuutuste suhtes skeptiline Trump on lubanud presidendiks saades leppe “tühistada”.

Mure Trumpi keskkonnavastaste vaadete pärast on olnud tugevaks innustajaks leppe ratifitseerimisel ja täielikult heakskiitmisel enne Obama teise ametiaja lõppu jaanuaris.

“See kiirus on olnud märkimisväärne,” ütles ÜRO peasekretär Ban Ki-moon kolmapäeval. “Mõnikord võtab kokkulepete jõustumiseks aastaid ja isegi aastakümneid. Praegu on aga Pariisi kliimakonverentsist möödas vaid üheksa kuud. See on tõestuseks kliimakriisi tõsidusest.”

Kommentaarid (0)

NB! Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt. Kommentaare ei toimetata. Nende sisu ei pruugi ühtida toimetuse seisukohtadega. Kui märkad sobimatut postitust, teavita sellest moderaatoreid vajutades linki “Sobimatu”!

Postitades kommentaari nõustud reeglitega.