"Praegune noorem põlvkond tunneb end liiga vabalt, teistega üldse ei arvestata. Ainult mina – mul on niimoodi mugav ja mind ei huvita, mis edasi saab."

Alicja Pajur, bussijuht
Soomes elavad eestlased tähistasid emakeelepäeva kirjutamisvõistlusega (2)
13. märts 2018
koolielu.ee

Kolmapäeval, 14. märtsil peetav emakeelepäev on oluline tähtpäev ka Soomes elavate eestlaste jaoks ja nad tähistasid seda kirjutamisvõistlusega "Minu maa".

Traditsiooniliselt toimub emakeelepäeval Eesti saatkonnas vastuvõtt eestlastest õpilastele, kes on kirjutamisvõistlusel silma paistsid, teatas Tuglase Seltsi esindaja BNS-ile.

Eestikeelse Hariduse Seltsi juhatajale Helja Kirberi sõnul osales sel aastal võistlusel 600 Soome koolides õppivat eesti juurtega õpilast. Lõppvõistlusele jõudis 185 tööd, millest žürii valis välja 39 parimat. Võistlustöid tuli Helsingist, Espoost, Vantaalt, Turust, Tamperest, Keravalt, Hämeenlinnast, Mikkelist, Hyvinkäält ja Tuusulast. Soomes õpib eesti keelt emakeelena kaks tundi nädalas tuhatkond põhikooli õpilast, neile lisaks sadakond last eesti-soome kakskeelsetes klassides Helsingis Latokartano koolis.

Tänavune võistlus oli pühendatud Eesti 100. aastapäevale ja teemaks oli “Minu maa”. Paljudest töödest jäi kõlama mõte, et noortel on kaks kodumaad – “Mul on tegelikult kaks kodu – töö- ja koolikodu Helsingis ja vaba aja ning puhkuse kodu Eestis”, kuid Eesti kohta noorte südametes ei ohusta miski – “Kui aga kunagi tulevikus Eestil on vaja abi, siis ma olen kindlasti kohal. Minu maaks jääb alati Eesti.”

Eesti ei ole noorte jaoks ainult maa, vaid ka inimesed, pere ja sõbrad, kes võivad elada küll maailma eri paigus, kuid mõttes on alati üksteisega. Eestist igatsetakse kõige rohkem vanaisa ja vanaema ning suvesid ja seenelkäike. Uudsest vaatenurgast aitasid Eestit näha võistlusel külalistena osalenud Tallinna Soome kooli õpilased, kes paistsid silma suurepärase eesti keele oskusega.

Emakeelepäeva aktusel tervitavad noori Eesti suursaadik Margus Laidre ja Helsingi ülikooli eesti keele professor Martin Ehala. Tekstipõimiku noorte töödest esitavad Soome eestlaste teatri näitlejad Ana ja Mait Lepik. Muusikalise tervituse toob laulja ja eesti muusikakultuuri edendaja Soomes Dagmar Õunap.

Emakeelepäeva Soomes korraldavad Eesti Suursaatkond Helsingis ning Eesti Majas tegutsevad organisatsioonid Eestikeelse Hariduse Selts, Eesti Instituut, Soome-Eesti Seltside Liit ja Tuglase Selts.

Kommentaarid (2)

NB! Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt. Kommentaare ei toimetata. Nende sisu ei pruugi ühtida toimetuse seisukohtadega. Kui märkad sobimatut postitust, teavita sellest moderaatoreid vajutades linki “Sobimatu”!

Postitades kommentaari nõustud reeglitega.

inimkonnale
14. märts 2018 05:11
Peetruse teine kiri 3:9 Issand ei viivita tõotust täitmast, nii nagu mõned peavad seda viivitamiseks, vaid tema on teie vastu pikameelne, sest ta ei taha, et keegi hukkuks, vaid et kõik jõuaksid meeleparandusele. 13 Meie ootame aga tema tõotuse järgi uusi taevaid ja uut maad, kus elab õigus.
lisaja
13. märts 2018 20:53
Isamaa ja emakeel. http://www.kesknadal.ee/est/uudised?id=28521